Eten met...Tarik Sahbaz

Deel dit op social media!

De PvdA is een partij met mensen uit veel verschillende culturen en daar zijn wij trots op! Het leek de redactie een leuk idee om mensen te vragen om een recept uit hun eigen cultuur met ons te delen.

Imam Bayildi - gevulde aubergines

Dit befaamde klassieke gerecht dankt volgens de overleveringen zijn naam aan een Turkse imam die flauw viel na het eten van dit gerecht omdat hij het zó lekker vond. En dat is het ook!

De gevulde aubergine vind je zowel in vegetarische als niet-vegetarische varianten. De basis voor de vulling van de aubergine bestaat altijd uit tomaat, ui en knoflook. Verder voeg je toe wat jij lekker vindt!

Voor mijn versie heb ik gekozen voor een Imam bayildi met zoete en kruidige smaken zoals rozijnen, kaneel en nootmuskaat. Erg lekker!

Wanneer je het serveert met wat notenrijst, frisse muntyoghurt en Turks brood heb je een vegetarisch feestmaal.

Ik heb de Imam Bayildi trouwens ook in klein formaat gemaakt. Deze kun je leuk serveren als onderdeel van een buffet of als vegetarisch hapje. Hiervoor snijd je de aubergine overdwars in dikke ronde plakken van 4 cm in plaats van in de lengte.

Ingrediënten (4 personen, vegetarisch hoofdgerecht)

4 kleine aubergines
2 grote uien
2 tenen knoflook
1 courgette
1 blik tomatenblokjes
1 kleine potje tomatenpuree
handvol rozijnen
handvol pijnboompitten
1 el kaneel
1 el nootmuskaat
1 tl suiker
olijfolie
peper en zout

Voor erbij: notenrijst, yoghurt, munt, citroen, peper en zout, Turks brood

Bereiding

Haal de kroon van de aubergine en schaaf met een kaasschaaf zebrastrepen in de lengte in de schil van de aubergine. Snijd ze door midden en haal met een lepel het vruchtvlees eruit. Bestrooi de aubergines met zout en laat dit intrekken.

Maak nu de vulling. Snipper de ui en de knoflook en fruit ze aan in een koekenpan met olijfolie. Snijd de courgette en het vruchtvlees van de aubergine in kleine stukjes en voeg toe in de pan. Bak de groenten beetgaar en voeg de tomatenblokjes, puree, suiker, pijnboompitten, rozijnen, kaneel en nootmuskaat toe. Breng op smaak met peper en zout en laat even pruttelen. Is de saus genoeg op smaak? Check even en doe er zo nodig nog wat kaneel en nootmuskaat bij.

Verwarm intussen de oven tot 180°C.
Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de aubergines in ongeveer 10 minuten rondom goudbruin tot ze wat zachter zijn. Vul de aubergines nu met het mengsel en bak ze in 30 minuten gaar in de oven.

Serveer met lekkere notenrijst, Turks brood en frisse muntyoghurt. Voor het laatste meng je de yoghurt met verse fijngesneden munt, peper, zout en een paar druppels citroensap.

terug