Almere kent een twintigtal energieambassadeurs die, ondersteund door de gemeente, de taak hebben te helpen met de verduurzaming van de stad. Dit met als doel een energieneutrale stad te zijn in 2030.
Almere kent een twintigtal energieambassadeurs die, ondersteund door de gemeente, de taak hebben te helpen met de verduurzaming van de stad. Dit met als doel een energieneutrale stad te zijn in 2030.
De ambities van Almere waren hoog. Diverse brainstormsessies met bewoners, hebben plaats gevonden om te kijken hoe de diverse wijken van Almere van het gas af kunnen en hoe de eigen inwoners hier tegenaan kijken.
“Die ambitie”, vertelt energieambassadeur Martin Wiegertjes, “dus Almere in 2030 energieneutraal, hield niet lang stand. De conceptnota over energietransitie, waar uitkomsten van deze bijeenkomsten in verwerkt waren, ging onder wethouder Jan Hoek in sterk afgeslankte vorm naar de gemeenteraad. Hij durfde het niet aan, een toch wel omvangrijk plan, aan de raad aan te bieden. Ambtenaren, verantwoordelijk voor deze nota, waren not amused, het jaartal 2030 is hierna ook snel losgelaten.”
Volgens hem dreigt nu hetzelfde te gebeuren met het verduurzamen van de sporthallen. “Vanwege de kosten worden de plannen op de lange baan geschoven. In plaats van een actieplan op te stellen, om bijvoorbeeld tien sporthallen binnen afzienbare tijd te verduurzamen, gaan de plannen de ijskast in.”
Terug naar de energieambassadeurs. Zij houden energiegesprekken met bewoners en adviseren hen over het energieverbruik van hun woning en waar te besparen valt. Dit kan variëren tot advies over het plakken van tochtstrippen, het plaatsen van ledlampen, aluminiumfolie achter de cv of het gebruik van een waterbesparende douchekop. Kleine aanpassingen die al snel het verschil kunnen maken.
Van november dit jaar tot en met februari volgend jaar worden ook bijna vierhonderd infrarood scans gehouden. Daar wordt gekeken waar de ‘lekken’ van de woning zitten. Tijdens de energiegesprekken is de boodschap: “Je moet niet alleen kijken wat het kost, maar ook wat het oplevert”! Dit advies is jammer genoeg bij het gemeentebestuur niet binnengekomen.
Martin: “Het verduurzamen van een woning geeft veel rompslomp. Vaak kijken de bewoners hier tegenop en dat geldt ook voor de kosten van deze verduurzaming. Veel mensen willen energie besparen door hun woning duurzaam te maken, maar niet ten koste van al hun spaargeld. Een begrijpelijke stellingname. In de meeste gevallen blijkt echter dat nu investeren in verduurzaming van de woning snel terugverdiend is en dat dat spaargeld alleen maar gaat groeien.”
Doet de gemeente Almere dan helemaal niets? “Gelukkig ligt dat anders. Er zijn diverse initiatieven die mede, of in samenwerking met de gemeente zijn opgezet. Denk aan bijvoorbeeld de Groene Karavaan, deze staat regelmatig op markten en evenementen. Hier is informatie verkrijgbaar en worden voorbeelden gegeven van besparing en hoe deze zo nodig te financieren zijn.”
Ieder jaar is er de Open Huizen Route die gelegenheid biedt bij bewoners de diverse aanpassingen te bekijken. De recente Klimaatweek heeft Almeerders wellicht enthousiast gemaakt, maar als er nog vragen zijn, dan kunnen die altijd gesteld worden aan de energieambassadeurs via Almeerminder.nl.
- Tekening & copyright: Geert Gratema