Leefbaar Almere en D66: Hoger parkeertarief is de prijs voor VVD-beleid

Leefbaar Almere en D66: Hoger parkeertarief is de prijs voor VVD-beleid

‘Het stadsbestuur van PvdA, D66, GroenLinks, PvdD, SP, CDA en Leefbaar Almere wil de parkeertarieven met 17% tot wel 50% verhogen.’ Alarmerende tekst van de VVD bij de petitie die de verhoging wil voorkomen. 

De actie wekt de indruk dat een protest effect kan hebben. Het besluit van de gemeenteraad erover is echter eind vorig jaar al genomen. Ook geeft de klacht op zijn minst een vertekend beeld: de percentages kloppen, maar de vijftig procent geldt voor een tarief dat nu twee euro bedraagt.

Raadslid Meke Smeulders (D66)

“De campagne begint al vroeg” smaalt Meke Smeulders, fractievoorzitter van D66 over de tandeloze actie. Verkiezingen voor de gemeenteraad zijn in maart volgend jaar.

Bezwaar tegen hogere parkeertarieven kan niet alleen de VVD claimen. Coalitiepartners Leefbaar Almere (LA) en D66 hadden de maatregel graag voorkomen. “Voor ons was het belangrijk om de stad financieel stabiel te houden”, formuleert Jordy Hulzebos, fractievoorzitter van LA, zijn afwegingen.

Meke: “Lastenverhoging vinden wij ook lastig. De VVD zegt volgens mij gemakkelijk dat lastenverhoging rampzalig is en dat bezuinigingen, nou ja, wel kunnen. Maar die doen ook zeer. Dat zijn geen linkse hobby’s, diversiteit en inclusie. Dat gaat over zijn wie je bent. Een principe, een hoofdzaak.”

Beide partijen namen ook deel aan de vorige coalitie, mét de VVD. Meke herinnert zich die onderhandelingen: “Voor D66 is het altijd belangrijk dat het huishoudboekje op orde is. De Floriade speelde in 2022 en we wisten dat er moeilijke tijden zouden komen. Er is toen afgesproken te bezuinigen op de organisatie van de gemeente, maar die tegelijkertijd uit te breiden omdat het ambtelijk apparaat niet met de stad was mee gegroeid. Achteraf gezien was dat onhandig, misschien zelfs dom. Er zou eerst geld bij komen en bezuinigen zouden we later doen. Die bezuinigingen werden nooit ingevuld en daardoor kwamen we in de knel. Uit mijn hoofd was het 11,6 miljoen euro.”

Bij die keuze zat D66 aan tafel, maar de VVD ook. “We verwachtten destijds meer tegenvallers, zoals het naderende ravijnjaar (het kabinet bezuinigt in 2026 2,4 miljard op de gemeenten, red.) en de kosten van jeugdzorg. Dan moet je zware keuzes maken.”

Volgens Jordy was het naderen van financiële problemen uit Den Haag het moment waarop de VVD de coalitie verliet. “Dat de gemeente nu in zwaar weer verkeert, komt deels door het beleid van de landelijke VVD die minder geld stuurt en wij moeten kiezen voor bezuinigen of hogere tarieven.”

“Leefbaar wil niet dat de stad kapot bezuinigd wordt,” licht hij toe. “Dat raakt mensen direct in zaken zoals onderhoud, wijkcentra en cultuur.”In de onderhandelingen besloten alle deelnemers dat welzijn zou worden ontzien.

Meke: “Vanwege het rapport over de sociale staat van Almere. En voor D66 telt cultuur mee. De VVD noemt dat linkse hobby’s, wij noemen het ‘voedsel voor de ziel’. Vast stond dat de PvdA 40 procent sociale huur in nieuwbouw verlangt en dat de Partij voor de Dieren, de SP, maar wij ook, milieu en klimaat voorop stellen. Dan sluit je al een paar dingen uit die essentieel zijn en zo kom je bij de maatregelen waarvoor we hebben gekozen.”

Raadslid Jordy Hulzebos (Leefbaar Almere)

Jordy legt de positie van LA uit: “Voor ons stonden twee dingen centraal: beschermen van gebieden waar parkeren nog gratis is en het laag houden van de parkeerkosten. Parkeren is belangrijk voor veel mensen die afhankelijk zijn van hun auto.”

Waar tarieven door PvdA en GroenLinks soms gebruikt worden om te sturen op ontmoedigen van autogebruik, gold voor LA dat er geld moest zijn voor belangrijke voorzieningen. De onderhandelingen verliepen vlot, maar de parkeertarieven leverden toch een pittige discussie op.

“Wij hadden zelf een stijging met 17,5 procent niet bedacht”, geeft Meke toe. “De reden dat we akkoord gingen is dat het alternatief een hogere OZB zou worden. Dan liever parkeren, want dat vinden wij nog een keuze. Je kunt ook fietsen. Wij kozen het model waarbij vijf ton vrij kwam, waarvan de stad direct zal profiteren.”

Van haar achterban krijgt ze weinig kritiek op die keus. Meke: “D66’ers zijn natuurlijk ook voor milieu en klimaat en voor een gezonde stad en voor minder auto’s. En zo nodig kan ik het uitleggen. Het alternatief was bezuinigen op welzijn, kunst, cultuur, milieu en klimaat. Dat vinden wij een verkeerde keus.”

Jordy van LA herinnert er graag aan dat het de VVD was die er in het verleden voor zorgde dat betaald parkeren werd ingevoerd, zoals in Buiten. Jordy: ”Maar zodra de financiële problemen uit Den Haag zichtbaar werden, verlieten ze de coalitie. Ze lossen niets op. Niet in Den Haag en niet in Almere. Ons advies is: trap er bij de verkiezingen niet in.”

Avatar foto
Redactie
AUTHOR
Profiel