Politiek vandalisme als aanval op democratisch besluit

Politiek vandalisme als aanval op democratisch besluit

Onder leiding van de VVD kwam in 2018 in Almere een coalitie tot stand. Een VVD-wethouder financiën zou minstens 40 miljoen euro sparen. In 2022 herhaalde de VVD die belofte om te sparen.

Helaas meldde diezelfde partij in 2024 dat de gemeente 45 miljoen in het rood stond. Eind november koos de gemeenteraad democratisch voor het oplossen van de ontstane financiële problemen. Met een petitie voor boeren, burgers en buitenlui blijkt de VVD terug te willen naar gesubsidieerd parkeren. Dat is politiek vandalisme.

Liefde

In 2018 kozen Almeerders de VVD tot de grootste fractie in de gemeenteraad. Onder leiding van die fractie kwam met coalitieakkoord ‘Liefde voor Almere’ tot stand. Vanwege de financieel onzekere tijden zou de gemeente jaarlijks minstens 10 miljoen euro van de winst van het grondbedrijf in de gemeentelijke spaarpot stoppen.

Ook in de zes volgende jaren was de VVD de grootste in de Almeerse coalitie. Eind 2023 bleek van het beloofde sparen niets terecht te zijn gekomen. De winst van het grondbedrijf was weggestreept tegen overschrijdingen. En dat terwijl Almere, net als alle gemeenten, in 2026 beduidend minder geld van het rijk krijgt. Dus moest er echt iets gebeuren: zorgen voor degelijk financieel beleid. De boel de boel laten was niet meer aan de orde. Op dat moment stapte de VVD uit het college. Daarmee lieten de liberalen de eer voor het opruimen van de financiële puinhoop aan anderen.

Fatsoeneren

De nieuwe coalitie heeft het voorstel voor het fatsoeneren van de gemeentelijke financiën aan de gemeenteraad voorgelegd. Over dat voorstel hebben de zestien fracties vervolgens hun licht laten schijnen. Daarna hebben zij zich mogen buigen over de begroting voor 2025 en volgende. In die begroting waren de voorstellen voor het fatsoeneren van de financiële ellende uit de voorgaande zes jaren verwerkt. De begroting voor 2025 en volgende is democratisch door de gemeenteraad vastgesteld.

Tarievennota

Nadat de begroting was vastgesteld moest de gemeenteraad nog een besluit nemen over de tarievennota voor 2025. Daarin zijn onder meer de parkeertarieven te vinden. Almere heeft decennia lang het parkeren gesubsidieerd: de kosten waren hoger dan de inkomsten. Dat kan nu niet meer en op 28 november is de tarievennota 2025 democratisch vastgesteld.

Het was duidelijk dat de zes leden van de VVD-fractie niet blij waren met de manier waarop de financiële ellende uit de voorgaande zes jaren wordt opgeruimd. Onder meer vanwege een verhoging van de parkeertarieven stemde de VVD tegen. Maar daar bleef het niet bij.

Ruim twee weken nadat de raad democratisch de tarievennota 2025 had vastgesteld is de VVD de petitie ‘Stop de verhoging van parkeertarieven in Almere’ gestart.

Politiek Vandalisme

Met die petitie roept de VVD Almeerders, zorgpersoneel, winkeliers en bezoekers op om te protesteren tegen een democratisch genomen besluit. De Almeerse VVD heeft kennelijk niet veel op met een democratisch besluit als dat niet precies is wat de VVD eist.

De fractie die zes jaar lang aan het roer stond, waardoor Almere financieel in de problemen kwam, heeft nu opeens de schurft aan een democratisch besluit. En die VVD probeert nu met een buitenparlementaire actie alsnog haar zin te krijgen? Als dat geen politiek vandalisme is.

Redactie
AUTHOR
Profiel