Sociale woningbouw: tegen de stroom in

Sociale woningbouw: tegen de stroom in

Populisten willen graag makkelijk scoren. Daarbij schuwen ze het niet feiten te verdraaien en de geschiedenis geweld aan te doen.

Almeerse populisten misbruiken het beeld van de PvdA als eeuwige leverancier van wethouders volkshuisvesting om de PvdA verantwoordelijkheid toe te dichten voor het gebrek aan sociale huurwoningen. Dat beeld klopt niet. Feiten maken dat duidelijk.

In 2001 stimuleerde VVD-staatssecretaris Johan Remkes de verkoop van sociale huurwoningen. Dat deed hij tegen de zin van het Almeerse college. Remkes gaf toestemming voor de verkoop van sociale huurwoningen die in 1995 waren opgeleverd: zes jaar jonge woningen. PvdA-wethouder Lies Spruit is daarvoor gaan liggen. Daardoor zagen de corporaties af van die verkoop.

PvdA-wethouder Adri Duivesteijn heeft in 2008 betaalbaar particulier opdrachtgeverschap mogelijk gemaakt voor Almeerders met een inkomen tot modaal. Daar is het programma Ik Bouw Betaalbaar in Almere (IBBA) voor ontwikkeld. Een samenwerking van gemeente met corporaties.

Voorkomen

In 2015 is door een maatregel van VVD-minister Melanie Schultz van Haegen een einde gekomen aan de samenwerking met corporaties. In 2016 dreigde IBBA door een maatregel van VVD-minister Blok onmogelijk te worden. PvdA-wethouder Tjeerd Herrema zorgde voor een interventie die dat kon voorkomen.

Op initiatief van de fractie van de PvdA is in 2008 het raadsvoorstel ‘Prioriteiten voor een komende Woonvisie en het volgende Woonbeleid’ aangenomen. Een duidelijk PvdA-element in dat initiatief was het garanderen van voldoende sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen.

Waarborg

In 2009 bleek de waarborg voor voldoende sociale woningbouw niet conform het initiatief raadsvoorstel in de Woonvisie te zijn opgenomen. Daarop is de fractie van de PvdA met een amendement ‘Minimale voorraad sociale woningbouw’ gekomen. Dat amendement is aangenomen. Daarmee was een waarborg voor voldoende sociale woningbouw in het beleid opgenomen.

In 2013 heeft de PvdA samen met de VVD een initiatief genomen voor een onderzoek naar duurzaam betaalbare woningen. In het coalitieakkoord uit 2014 is vervolgens een wedstrijd voor duurzaam betaalbare huurwoningen opgenomen. Medio 2018 zijn vervolgens in Almere Poort GoedHuur-woningen opgeleverd.

Liberale woonvisie

Van medio 2018 tot maart 2024 hebben andere fracties een wethouder wonen geleverd. In die periode is onder aanvoering van de VVD de woonvisie ‘Thuis in Almere’ vastgesteld. Die woonvisie kende als basis het rapport ‘Wonen in Almere 2018-2030, Verkennende en beschouwende analyse’ van RIGO Research en Advies.

Volgens het rapport van RIGO diende Almere tot 2030 rekening te houden met in totaal 12.000 extra betaalbare (sociale) woningen: 6000 huur en 6000 koop. In de woonvisie ‘Thuis in Almere’ zijn slechts 8500 betaalbare woningen opgenomen. Daarvan waren er 2000 bestemd voor jongeren, 1500 voor studenten en 5000 voor ‘overige lage inkomens’.

Trendbreuk

De huidige coalitie zonder de VVD en met GroenLinks en de PvdA kiest voor een trendbreuk. Dat doet dit college door met 40 procent sociale huur in nieuwe projecten weer te waarborgen dat iedereen in Almere een betaalbare woning kan vinden.

Redactie
AUTHOR
Profiel