
Vertrouwen als geschenk
Kersttijd, de tijd voor aandacht voor elkaar. Mensen hopen op fijne contacten. Daarna Oud en Nieuw, het moment voor de goede wensen. Dat vinden we belangrijk. Iedereen wenst elkaar mooie dingen toe. Maar in de alledaagse praktijk werkt het vaak anders, daar wordt vaak (met name door de overheid) de nadruk gelegd op “straf”. En dat terwijl men weet dat belonen meer motiveert dan straffen.
Onlangs maakte ik kennis met een jonge nieuwe inwoonster. Al na 10 minuten zei zij: “Iedereen (vrijwilliger, docent, klantmanager) vertelt mij: als je niet meewerkt, dan krijg je minder uitkering! Ik vind zulke verhalen erg vervelend. Ik wil leren, ik wil werken voor mijn geld!”
Haar taalcoach stuurde wat later met haar een emailtje naar de afdeling klantmanagers: “Een jonge vrouw is nog bezig met inburgeren. Ze wil nu al gaan werken en schrijft daarvoor een cv en een sollicitatiebrief. Zij accepteert dat haar uitkering stopt als ze werk vindt. Kunt u haar vertellen wat het gevolg is voor de uitkering van haar ouders?”
Het antwoord (een verhaal van 200 woorden) van een ambtenaar was formeel, zelfs dreigend: “Ik wil u er op wijzen dat dit geen vorm is van accepteren. Het is een verplichting om (..). Thuis blijven zitten (..) zal leiden tot maatregelen.”
Vertrouwen is een geschenk, fijn om te geven en fijn om te krijgen.
In plaats van vertrouwen tonen, koos hij deze onvriendelijke woorden. Het kan toch veel vriendelijker!?
Bijvoorbeeld: “Fijn dat ze aan de slag wil gaan en mee wil doen in onze maatschappij! Ik lees dat ze al weet dat ze ons moet vertellen over werk en inkomen. Daar vertrouwen we ook op. Graag vertellen wij meer over de gevolgen. Misschien is het mogelijk dat we drie maanden lang niet het hele salaris van de uitkering aftrekken. Wil ze nu al meer weten? Ze kan ons opbellen voor een gesprek.”
Een vriendelijk gezicht brengt overal licht. Brieven kunnen in een gewone taal worden geschreven. Daarover gaan we in 2019 praten met ambtenaren, met de “hoog-geletterden”. Dat vinden we belangrijk voor mensen die onze taal soms te moeilijk vinden, belangrijk voor de “laag-geletterden”.
Kerstmis is voor sommige mensen een religieus feest. Maar, voor bijna iedereen is het de tijd waarin veel mensen aan elkaar denken. Onze partij denkt graag en welgemeend aan onze stad en aan u. We willen mensen vertrouwen. Dat hoort ook bij ons verkiezingsprogramma met de ondertitel: Lef, Liefde, Daadkracht.
Een filosoof schreef: "Vertrouwen is een geschenk, fijn om te geven en fijn om te krijgen.” We wensen u toe dat u in 2019 veel vriendschap en vertrouwen kunt geven en ontvangen.
Roelof Heyser
December 2018