Jerzy Soetekouw

Vijf vragen aan wethouder Jerzy Soetekouw

Deel dit op social media!

Al 9 maanden neemt de PvdA deel aan de Almeerse coalitie met VVD, Groenlinks, D66 en de ChristenUnie. Door het mooie verkiezingsresultaat in maart, mochten wij 2 wethouders leveren. Tijd om eens te polsen hoe het met ze gaat. In deze aflevering: Jerzy Soetekouw.

Hoe bevalt het wethouderschap tot nu toe? Begin je het al in je vingers te krijgen of ben je blij dat de kerstdagen eraan komen?

Het wethouderschap maakt me trots. Ik ben een kind van deze stad. Ik vind het een voorrecht om vanuit deze mooie positie te werken aan de thema’s die me zo na aan het hart liggen. Solidariteit, hoe zorg je voor burgers die het om wat voor reden dan ook niet meezit te helpen en hen dat noodzakelijke duwtje in de rug te geven? Armoede uitbannen, voorkomen dat mensen stuk komen te zitten omdat ze gebukt gaan onder een torenhoge schuldenlast.

In het begin was het erg wennen. Als raadslid heb je een veel grotere vrijheid. Als wethouder ben ik lid van een team dat ook ander kleuren herbergt. Daar heb je rekening mee te houden. In mijn contacten met Almeerders ben ik niet veranderd. Ik hou ervan om hun verhalen en ervaringen te horen. Ik vind ze inspirerend en motiverend. Maar als wethouder ben ik voorzichtig in het doen van toezeggingen. Ik besef hoe moeilijk het is om een belofte ook daadwerkelijk waar te maken. De marges zijn soms heel klein.

Het was een druk jaar. Campagne voeren, verkiezingen, college-onderhandelingen, stroeve start van het nieuwe college, een vrijwel volledig vernieuwde fractie, ik moest een omvangrijke portefeuille leren kennen. Ja, ik zie wel uit naar de komende dagen van rust en bezinning.

Wij hebben als lokale partij na een prachtig resultaat in maart een aantal lastige maanden gehad. Zonder in detail te treden, hoe kijk je daar persoonlijk op terug?

Ja, ik zei het al, het nieuwe college had een stroeve start. Heel jammer, het paste helemaal niet bij het mooie resultaat dat we haalden bij de verkiezingen in maart. Dat was teleurstellend, dat vind ik nog, maar dat hoofdstuk is afgesloten. We kijken nu vooruit.

Hoe zie jij je het komend jaar? Wat wil jij in 2019 gaan realiseren, veranderen of verbeteren in het sociaal domein?

In het komend jaar ligt mijn prioriteit bij armoedebestrijding en diversiteit.We willen in Almere echte stappen zetten om armoede te voorkomen en terug te dringen.

Dat doe je niet met mooie woorden in een nota, maar met een vanzelfsprekendheid in gedrag, houding, en enthousiasme om Almeerders die dat echt nodig hebben dat extra steuntje in de rug te geven. Ik werk eraan dat mensen die moeten rondkomen met een laag inkomen een stadspas krijgen. Dat kan een klein beetje helpen. Mensen moeten krijgen waar ze recht op hebben. Groei en welvaart in onze stad die gepaard gaat met ongelijkheid en uitsluiting is onacceptabel.

Diversiteit is mijn tweede prioriteit. Ik mag de eerste wethouder zijn in Almere die diversiteit in zijn portefeuille heeft. Ik ervaar dat als een enorme uitdaging. Iedereen in Almere mag meedoen. Graag zelfs. Iedereen telt mee. In de grote etnische diversiteit van onze stad schuilt een enorme rijkdom. Daar moeten we volop gebruik van maken. Diversiteit moet je vieren! Ik sta open voor iedere suggestie om dat mogelijk te maken.

Je ouders zijn of waren beiden werkzaam in het onderwijs. Welke idealen, normen en waarden heb je vanuit je opvoeding meegekregen?

Van mijn ouders heb ik geleerd dat verspilling van talent een doodzonde is, om het zo maar eens te zeggen. Zij deden alles om hun kinderen de kansen en mogelijkheden te geven om zich te ontwikkelen. Ik ben ze daar nog steeds dankbaar voor. Zij leerden ons ook respect te hebben voor de ander. Voor hen was iedereen gelijk.

Je vader is inmiddels ook een beroemde Soetekouw in Almere die al een aantal jaren goed scoort bij het Almeers Dictee. Je staat bekend als iemand die hard werkt, gedreven is maar ook competitief ingesteld. Denk je dat je de uitdaging volgend jaar aandurft met je vader?

Ik durf de uitdaging wel aan, maar het is een kansloze missie. Mijn vader is een kei in taalvaardigheid. Deze wedstrijd ben ik gedoemd te verliezen. Maar ik gun mijn vader deze overwinning op zijn zoon!

Welke boodschap heb je voor onze leden voor het nieuwe jaar?

De sociaal democratische agenda is nog steeds springlevend. De kloof tussen hoogopgeleiden en laagopgeleiden, tussen rijk en arm wordt steeds groter. Die kloof moet veel kleiner worden. Dit doel is onze inzet. Het is de basis voor ons politiek en maatschappelijk handelen. Met elkaar zijn we het uithangbord van deze agenda. En dan moet het lukken om een goed resultaat te halen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Europees Parlement.

Tot slot wil ik al mijn vertrouwen uitspreken in Leida, onze nieuwe fractievoorzitter. Zij verdient de steun van ons allemaal.

terug