Loes Ypma

Vijf vragen aan wethouder Loes Ypma

Deel dit op social media!

Al 9 maanden neemt de PvdA deel aan de Almeerse coalitie met VVD, Groenlinks, D66 en de ChristenUnie. Door het mooie verkiezingsresultaat in maart, mochten wij 2 wethouders leveren. Tijd om eens te polsen hoe het met ze gaat. In deze aflevering: Loes Ypma.

Een half jaar wethouder in Almere, hoe bevalt het?

Het is een feest om de PvdA in het college te mogen vertegenwoordigen! Met Jerzy samen doe ik dat met veel plezier, wat een top collega is dat! Mijn portefeuille wonen en de Floriade vraagt veel aandacht maar heeft ook de kans om onze idealen als sociaal-democraten waar te kunnen maken. Betaalbaar wonen is voor iedereen van groot belang, ook mensen die het minder getroffen hebben en in de vrouwenopvang, maatschappelijke opvang of beschermd wonen terecht kunnen verdienen optimale kansen om te werken aan een toekomst met perspectief!

In 2050 woont 70% van de wereldbevolking in de grote stad: hier in Almere laten we met de Floriade zien hoe de groene, gezonde stad van de toekomst eruit ziet. We brengen kennis uit ons hele land en zelfs de hele wereld bij elkaar over voedselvoorziening en duurzame energie. We zetten Almere internationaal op de kaart met de wereld tuinbouwtentoonstelling en versterken het hart van onze stad met een prachtige woonwijk. Dat is een fantastische uitdaging.

Natuurlijk was de start best lastig, maar onze afdeling heeft zeer energieke en enthousiaste leden en we mogen ons gelukkig prijzen met een zeer actieve gemeenteraadsfractie. Iedere twee weken gaat de fractie op werkbezoek, georganiseerd door Rob. Daarnaast stonden we afgelopen weekend bij de supermarkt om spullen in te zamelen voor de voedselbank en heeft Aya de hele dag bij de Buurtclub (Wensjes) geholpen samen met veel leerlingen. Mijn collega wethouder Jerzy is ook overal te vinden en met alle actieve leden in de Almeerse PvdA onderhouden we contact met de hele Almeerse samenleving. Het is echt een eer om samen te mogen werken met zoveel fijne partijgenoten aan een nog mooier en eerlijker Almere, voor ons maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Ik ben trots dat ik daar deel van uit mag maken, samen met zoveel fijne collega’s.

Als je het wethouderschap vergelijkt met het lidmaatschap van de Tweede Kamer wat is dan het grootste verschil en waar zie je overeenkomsten?

Vooral dat we in Den Haag nog veel langer debatteerden: ik kom meestal rond een uurtje of 23.00 pas echt op gang, maar dan zijn we al bijna klaar in Almere ;-) In Den Haag spraken we over de wetten en budgetten voor heel Nederland, in de Almeerse politiek is het veel concreter en daarmee ook meer op direct resultaat gericht voor de mensen die wij mogen vertegenwoordigen. De gemeente is niet voor niets de eerste en ook de belangrijkste bestuurslaag!

Naast trekker van de opgave Floriade ben je dat ook voor wonen. Wat kunnen we op dat gebied verwachten?

We gaan nog voor de zomervakantie een nieuwe woonvisie schrijven waarin we keuzes zullen maken voor de komende jaren. Wat voor stad willen we zijn? Willen we bijvoorbeeld meer studentenhuisvesting en hoe kunnen we starters op de woningmarkt beter tegemoetkomen? Hoe zorgen we voor betaalbare huisvesting en voor betere doorstroming? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook onze oudere stadsgenoten in de buurt kunnen blijven wonen, maar wel levensloopbestendig, bijvoorbeeld in wat luxere gelijkvloerse appartementen? Over deze vragen hebben we stadsgesprekken georganiseerd en zal de gemeenteraad binnenkort haar kaders mee kunnen geven die we vervolgens uitwerken.

Je politieke loopbaan kende al best wat hoogtepunten, wat raad jij jonge vrouwen aan die interesse in de politiek hebben?

Kom een keer langs! Ik denk graag mee, we hebben geweldige partijgenoten met veel ervaring zoals onze kersverse fractievoorzitter Leida en afdelingsvoorzitter Ineke en we kunnen altijd samen onderzoeken waar je talenten en interesses liggen en wat je daarmee het beste kunt doen. Ik heb onze partij op alle niveaus op een hele leuke manier leren kennen: politiek mag ook vooral gewoon leuk zijn! Natuurlijk horen er ook soms wat taaie vergaderingen bij, maar je kunt het beste je idealen inzetten door actief te worden tijdens activiteiten die de fractie of onze afdeling organiseren.

Als PvdA’ers zijn we herkenbaar door onze waarden die we in de praktijk brengen en waar we graag voor samenwerken: vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. We gaan uit van georganiseerde solidariteit, samenredzaamheid en betrokkenheid. We staan voor bestaanszekerheid, goed werk, verheffing en verbinding. Het is fijn om je onderdeel te voelen van onze “rode familie” waar je het niet alleen hoeft te doen, maar in een traditie stapt waar we internationaal samenwerken, in het verleden, nu en in de toekomst. En iedereen kan daar op zijn of haar manier een steentje aan bijdragen.

Ten slotte: Welke boodschap heb je voor onze leden voor het nieuwe jaar?

Ik wens onze leden veel liefde voor Almere, veel lef en bovenal een gezond en sociaal 2019 en hoop iedereen gauw weer te zien tijdens een van onze talloze activiteiten. Bijvoorbeeld rondom de provinciale en Europese verkiezingen komende periode: dan kunnen we de PvdA weer mooi op de kaart zetten! Daarnaast wil ik iedereen die een positief steentje heeft bijgedragen afgelopen jaar graag heel hartelijk bedanken, ik kijk uit naar de samenwerking komend jaar.

terug