Mist door woorden volkshuisvesting…

Deel dit op social media!

Ooit was de wereld overzichtelijk. Arbeiders waren nog geen werknemer, Wonen heette toen nog Volkshuisvesting en Nederland kende sociale (huur)woningen naast dure huizen. Dat is verleden tijd.

Nu staan de hardwerkende Nederlander, 'middenhuur’ en mensen met een ‘middeninkomen’ centraal. Tijd om te kijken wat een middeninkomen is en wie gebaat zou zijn met die aandacht voor ‘middenhuur’.

Ooit had iedereen toegang tot de betaalbare huurwoningen van sociale verhuurders. Om te zorgen dat jongeren niet op kosten van de staat te dure huurwoningen zouden betrekken, moeten zij het tot hun drieëntwintigste doen met huurwoningen die niet duurder zijn dan € 442,46. Jongeren die minstens € 2.600 bruto verdienen hebben geen aanspraak op huurtoeslag en mogen een woning tot € 763,47 huren van een woningbouwcorporatie.

Door een interventie van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN) heeft Eurocommissaris Neelie Kroes de doelgroep van de sociale huurders aanzienlijk beperkt. De alleenstaande die maandelijks meer dan € 3.145 bruto verdient is aangewezen op de vrije sector of een koopwoning. Datzelfde geldt voor gezinnen met een bruto maandinkomen van € 3.522. Die koopwoning moet dan niet duurder zijn dan € 180.000 tot ongeveer € 200.000. Een zoektocht op Funda leert dat je met die leencapaciteit in de maand maart 2022 kunt kiezen uit twee garageboxen en een Tiny House van negentien vierkante meter.

Middenhuur zou de oplossing zijn voor wie aangewezen is op de vrije sector. In de vrije sector mag de verhuurder voor de woning vragen wat de gek er voor geeft. Middenhuur heeft een prijs tot € 1.000. Verhuurders willen van de kandidaat huurder voor zo’n woning een bruto maandinkomen van € 4.000 zien.

Het jaarinkomen van de doelgroep voor deze midden huur moet dus € 51.000 groot zijn. Op basis van dat inkomen is een hypotheekbank bereid ongeveer € 233.000 aan de koper van een huis te lenen. In maart 2022 meldt Funda dat er in Almere – na aftrek van die twee garageboxen – zeven woningen te koop staan met een vraagprijs onder de € 225.000. Wie € 250.000 te besteden heeft kan kiezen uit het aanbod van achttien woningen. In totaal staan dan in Almere 554 woningen te koop op Funda.

Tegenwoordig vervangt de term middeninkomen veelal het begrip modaal inkomen (€ 3.166 bruto). Het modale inkomen is het inkomen dat het meest voorkomt bij de huishoudens in Nederland. Het gemiddeld (midden) inkomen komt minder vaak voor en is hoger dan modaal. Daar is een oorzaak voor: het groeiend aantal miljonairs in Nederland.

De focus op middeninkomens vanaf € 50.000 en de grote aandacht voor middenhuur heeft effect gesorteerd op de woonvisie van Almere. Die nieuwe Almeerse woonvisie heeft een uiterst neo-liberaal fundament. Die woonvisie zorgt ervoor dat de komende jaren overwegend dure woningen aan de bestaande voorraad worden toegevoegd. Het is de bedoeling dat Almere in de komende tien jaar 13.000 dure woningen rijker wordt en slechts 5.000 betaalbare.

Door de mist van aanvankelijk ongedefinieerde nieuwe begrippen als ‘middeninkomen’ en ‘middenhuur’ is de focus in de volkshuisvesting volkomen veranderd. Bevordering van voldoende woongelegenheid is er niet meer voor wie minder verdient dan € 50.000. Dankzij de introductie van nieuwe termen blijkt het grondrecht niet voor iedereen een zeker en rustig thuis te betekenen.

PS: Wie kennis wil nemen van een vlijmscherpe analyse van het neo-liberale woonbeleid leze ‘Uitgewoond‘ van stadsgeograaf Cody Hochstenbach.

 

terug