Onder de leden

Deel dit op social media!

Deze keer vroegen we de ledenadministratie naar leden die nog niet zo lang lid zijn. We zagen vorige keer al dat het niet erg trendy is lid te worden van een politieke partij. Dat maakt het extra interessant eens te horen waarom sommigen dat dan toch doen.

Toevallig schreef de Volkskrant afgelopen week dat alle politieke partijen samen er in 2021 netto zo’n 50.000 leden bijkregen. Die nieuwe leden gingen vooral naar FvD, Partij voor de Dieren, Bij1 en JA21. De PvdA leed in 2021 een verlies van 548 leden, maar bleef de één na grootste ledenpartij. Het CDA en 50Plus verloren fors. Al met al spreekt de krant van een forse toename. Dat mag zo zijn, het verandert niks aan het feit dat van de miljoenen landgenoten slechts een paar honderdduizend lid zijn van een politieke partij. Dus is een terechte vraag: wat bezielt die lui?

 

Jacqueline Weeling

“Ik ben inderdaad nog niet niet zo lang lid. Dat komt omdat ik het eigenlijk een beetje gek vond om geen lid te zijn, aangezien ik al vier jaar behoorlijk betrokken ben bij wat de PvdA plaatselijk doet omdat mijn man Jeroen Deben fractie-assistent is. En dan zie je wat er allemaal gebeurt, je staat achter zo’n beetje alle standpunten van de partij, dus dacht ik: dan is het eigenlijk gek om geen lid te zijn. Dus toen heb ik die stap gezet.”
 
Kijk, dat is een argumentatie die lang niet elk lid kan geven, want er zitten natuurlijk niet heel veel mensen dicht bij het vuur door een relatie met een raadslid of fractie-assistent. Dat willen we ook zeker niet aanmoedigen, want we gaan niet zitten stoken in een goed huwelijk natuurlijk, en bovendien is Jeroen Deben Ali B niet, wat zullen we nou krijgen. Maar het is misschien toch goed om juist hier even aan te stippen dat het voor elk lid mogelijk is om fractievergaderingen bij te wonen. Je kunt als lid gewoon vragen of je niet es een uitnodiging kunt ontvangen daarvoor. Je mag niet meebeslissen natuurlijk als niet gekozene, maar je zit toch een soort bij het vuur van de hele fractie. Het is maar een tip.

Jacqueline heeft trouwens al duidelijke voordelen ervaren van haar prille lidmaatschap. Zaken die doorgewinterde leden misschien al niet eens meer opvallen.  
“Je krijgt van de landelijke partij ook allerlei informatie en wordt bij dingen betrokken. Neem alleen al het blote feit dat Roodschrift me nu belt, als ik geen lid was geweest had je dat niet gedaan.”

Dat klopt als een bus. Misschien is het wat voor de ledenwerving. Mensen word lid, want dan kan Roodschrift bellen!

 


Rosanne Terbijhe

Rosanne Terbijhe is een nieuw lid dat we in de gaten moeten houden, is mijn schatting. Want ze geeft heel precies en bovendien beknopt haar antwoord op mijn vraag waarom ze kort geleden lid is geworden van de PvdA. En de hemel weet dat dat een kwaliteit is die zeldzaam is in de politiek.   

“Ja, dat klopt dat ik nog niet zo lang lid ben. Maar ik heb alle partijprogramma’s doorgenomen en de PvdA had de meeste punten waarmee ik het eens ben. En ik ben nieuwsgierig wat de plaatselijke politiek nog meer te bieden heeft.”

Als je beknopt antwoord geeft, is dat nog geen garantie dat de interviewer, althans deze interviewer, ook alles meteen meekrijgt kennelijk, want wat zeg ik vervolgens: “Maar dan had je ook kunnen volstaan met stemmen op de PvdA. Lid worden is een stap verder, lijkt het?” Ja, en dat had ze dus al verteld want ze zegt:
“Ik wil wel een beetje meer dan eens in de vier jaar stemmen. Ik wil weten of je niet wat meer invloed kunt hebben. Ik ben nieuwsgierig en heb interesse in wat dat lidmaatschap verder nog inhoudt.” 

Rosanne Terbijhe, onthoud die naam!

terug