Oude koeien

Deel dit op social media!

Een paar PvdA-leden van het eerste Almeerse uur zaten eens met hulp van een paar flessen te filosoferen over campagnes. Joop Kuijs was er bij, Nico van Duijn, Jan Baarveld, André Meerburg en Martin Wiegertjes.

Al vrij gauw kwam klonk de opmerking “we moeten een’soort van raamplan hebben!” De Raamplangroep was geboren. Die ging aan de slag om ludieke acties bedenken. Bewoners van het prille begin in Almere herinneren zich vast nog wel het energiepakket, de nep Energienota van de GAMOG, het toiletpapiertje met de tekst “Spoel uw stem niet door”.

En ook de vuurrode tulpen die in de vorm van het PvdA-logo waren gepoot op het talud van de A6 bij de eerste afslag van Stad kregen aandacht.

Een groot succes was de strippenkaartactie om de busverbinding tussen Haven en het Amstelstation te behouden. Dat geldt ook voor het kaartje met een poppetje en op het hoofd een moertje geplakt met daarbij de tekst: “interesseert de politiek u ook geen ene moer?” Honderd PvdA-leden bezorgden de kaart in elke brievenbus – dat kon toen gemakkelijk.

Zelfs de lokale TV-piraat, die toen in Almere actief was, werd ingezet. Dat de piraat voor de lokale PvdA campagne aan het voeren was had men daar in eerste instantie niet door. We opereerden als een groep bezorgde Almeerse burgers en lieten de PvdA logo’s weg. Toen later bekend werd dat de PvdA hier achter zat waren ze niet blij. Uiteindelijk bleek het een schot in de Rode Roos. De PvdA werd de grootste partij in de Adviesraad, voorloper van de gemeenteraad.

De tweede ontsluiting van Almere met het oude land” kon ons niet snel genoeg gaan. De bouw van de Stichtse Brug mocht van ons wel wat sneller. Een aantal PvdA leden onder wie Peter de Jonge, een van onze wethouders, besloot een handje te gaan helpen door alvast te beginnen met asfalteren.

De Raamplangroep heeft een aantal jaren bestaan en meerdere campagnes vormgegeven. Deze voorbeelden zijn slechts een greep uit de activiteiten. Wilt u meer weten van dit creatieve team? Alles is terug te vinden in het Stadsarchief van Almere.

 

terug