Ineke Smidt stopt ermee

Deel dit op social media!

‘Voorzitterschap van PvdA-afdeling eist balanceertechniek’

Het was een flinke klap waarmee Ineke Smidt begin vorig jaar onderuit ging. Verbrijzelde lichaamsdelen, lopen met een stok en veel pijn. “Lang leve de farmacie”, lacht ze nu een beetje cynisch. 

Ze wilde zich niet laten kennen, verbeet en verdoofde haar pijn en sleurde PvdA-Almere door de nasleep van een crisis. Toen de affaires van 2018 tot uitbarsting kwamen zat de oud-wethouder in de zaal. De wonden in de afdeling waren nog niet genezen toen ze voorzitter werd.

Ze was geen lid toen ze voor het wethouderschap gevraagd werd. Zou ze tijdens de turbulentie van 2018 lid zijn geworden? “Ik ben een ras optimist. Ik geloof ook echt dat de meeste mensen deugen. Dus: ja.”

Ineke wacht op een ledenvergadering waarin haar opvolger bekend wordt, nog voor de zomer. “Ik werd voorzitter omdat ik het als een plicht voelde deze club bijeen te houden. Ik had vier fantastische jaren als wethouder. Ik vond dat ik een tegenprestatie moest leveren. Het was niet zo gek dat ik gevraagd werd als wethouder, want al was ik geen PvdA-lid, als je naar mijn leven kijkt, heb ik altijd voor de onderkant van de samenleving gekozen.”

Ze heeft het voortdurend over een ‘club’ als ze over de PvdA-Almere spreekt. Ook al kreeg ze bij haar aantreden de hele shit van de crisis mee. Vertrekkende raadsleden, opgestapte en weggestuurde wethouders en een beschadigd partijicoon. Ze kreeg met allemaal te dealen. 

“Het was geen gezellig club. In ledenvergaderingen waren mensen vilein naar elkaar. Veel leden werden onderuit gehaald. Dan besluiten mensen: ja, ik ben daar gek als ik me voor die club ga inzetten.” Het talent stroomde niet als voorheen via natuurlijke banen naar de PvdA. Dan vind je ook niet veel talent om de kandidatenlijst te bevolken.

Ineke blikt terug: “Onze leden waren ook toen gepassioneerd, want ze staan ergens voor. Als ze het gevoel hebben niet gehoord te worden, gaan ze zich nogal sterk uitdrukken. Voor mij was het de kunst dat in goede banen te leiden, zodat het over de inhoud ging. Ik wilde een strategie neerzetten en dat was lastig toen de sfeer negatief was. Het vereist balanceertechniek als je voorzitter van een PvdA-afdeling bent.”

“Ik wilde ervoor zorgen dat mensen het in onze partij weer leuk vinden. Dat we tradities in ere herstellen en interesse kweken bij mensen die beseffen dat de sociaaldemocratische waarden van belang zijn en dat je daar samen voor moet strijden. We zijn door corona behoorlijk in de wielen gereden bij dat streven. Maar op de rozenactie van 1 mei werd enthousiast gereageerd. Ook de uitreiking van jubileumspeldjes werd zeer gewaardeerd. Denk ook aan de barbecue op De Kemphaan en het opzetten van een rooie-vrouwennetwerkje.”

De teleurstellingen telt ze op één vinger: het gebrek aan vrijwilligers. Aan de verkiezingscampagne deden alleen kandidaten mee en op vergaderingen komen alleen de hardliners. De woede die onder leden heerst over de conflicten van 2018 memoreert ze niet als teleurstelling. Ze heeft er alles aan gedaan, tot en met het inzetten van mediation. “Ze hebben iets op hun harde schijf gebrand en kijken niet verder dan wat daar op staat. Dat vind ik erg jammer, want ook die leden hebben waarde en kennis.”

Ook geen teleurgestelde vinger voor het opnieuw verspelen van collegedeelname. “Het motorblok van VVD, CDA en D66 heeft ontdekt dat de PvdA niet zo makkelijk te temmen valt als CU en GroenLinks. Wij zijn principiëler in waar wij voor staan. Wij wilden niet in het oude college stappen, want dan is er geen vertrouwen dat de gebeurtenissen van 2019 zich niet herhalen.”

Bovendien rekent Ineke voor dat de sociale partijen in de raad meer zetels hebben dan de conservatief-liberale. “De VVD wilde eigenlijk slechts één sociale partij in het college en geen drie. Op die manier wilden ze evenwicht. Maar ze praten met de SP en dat is toch echt een conservatieve partij waarvan de lijsttrekker zich profileert met een plan voor veiligheid. Daar kun je bij de VVD mee aankomen.”

Het PvdA-bestuur heeft contacten aangehaald met GroenLinks en Ineke wil ook met BIJ1 in gesprek. “Wij denken dat het een van de weinige sociale partijen in Almere is. We willen nauwer optrekken. Ook bestuurlijk. Met DENK is er ook contact over politieke onderwerpen. Nee, niet met de Partij voor de Dieren, want die stellen bomen boven mensen.”

Persoonlijk vindt de scheidend voorzitter het te vroeg om over een fusie met GroenLinks te praten. “Laten we de komende periode kijken of we op één lijn komen. Want wij zijn niet vergeten dat, toen het drie jaar geleden misliep in het college, GroenLinks niet voor ons opstond. De huidige fractievoorzitter zegt: ‘Toen was ik er nog niet.’”

“Ik vind het belangrijk krachten te bundelen. Het is de vraag of je sterker wordt als je één geheel vormt, dan wanneer je allebei hetzelfde zegt en doet.”

terug