CDA: “Vereenvoudiging mag geen achteruitgang zijn”

Deel dit op social media!

Kees Sanderse is raadslid voor het CDA en woordvoerder wonen. In de vorige periode was Kees fractie-assistent. Nu mag hij onder meer het woord voeren als ‘wonen’ aan de orde is op de Almeerse Politieke Markt. Overdag is Kees als onderwijzer werkzaam in Utrecht.

Kees Sanderse - raadslid CDA
Kees Sanderse - raadslid CDA

Roodschrift: Wat zal het effect zijn van de vereenvoudiging van de huurtoeslag op de betaalbaarheid van het huren voor Almeerders?

Kees: Het is goed om te proberen de huurtoeslag eenvoudiger te maken. En dat je in de vrije sector ook voor huurtoeslag in aanmerking kunt komen is ook mooi. En huurders van een deel van die duurdere huizen krijgen huurbescherming. Daarbij krijgen huurders met een laag inkomen een verlaging van hun huur.

Roodschrift: Inderdaad, huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het minimum krijgen een verlaging tot € 520. Verhuizen naar nieuwbouw of een gerenoveerde woning zit er voor die doelgroep dan niet meer in. Anderen gaan er € 50 tot € 100 op achteruit.

Kees: Die € 520 vind ik wat aan de lage kant. Dat is zeker een punt van aandacht. Ik ga kijken of ik daar op landelijk niveau contact over kan hebben. Die achteruitgang mag nooit de uitwerking zijn van de vereenvoudiging.

Roodschrift: De woningvoorraad van Almere bestaat voor een kwart uit sociale huurwoningen. Minister Hugo de Jonge vindt dat elke gemeente over minstens 30 procent sociale huur zou moeten bestaan. Dat wordt niet gehaald Almere met de woonvisie ‘Thuis in Almere’. Daar lijkt een probleem te bestaan.

Kees: Wij hadden meer sociale huurwoningen willen hebben. Er bleek in de onderhandelingen maar beperkt ruimte voor extra sociaal. In het coalitieakkoord staan 1.000 tijdelijke extra sociale huurwoningen in de huidige coalitieperiode. Ik wil kijken of de realisatie van meer sociale huurwoningen naar voren gehaald kan worden.

‘Er bleek in onderhandelingen maar beperkt ruimte voor extra sociaal’

Roodschrift: Hoe houdt Almere de koopwoningen betaalbaar?

Kees: Het college heeft een overzicht opgesteld van de mogelijkheden. Daar zijn twee opties uit gekozen: de opkoopbescherming en het anti-speculatiebeding. Voor die opkoopbescherming is een verordening vastgesteld. Als het goed is staat dat beding in overeenkomsten.

Roodschrift: In dat raadsvoorstel voor de opkoopbescherming stond ook dat er geen middelen waren om die opkoopbescherming te handhaven. Het college zou kijken of daar wel ruimte voor zou komen in de begroting voor 2023 en volgende jaren. Is daar geld voor vrijgemaakt?

Kees: Dat weet ik zo niet. Goed om dat nog eens na te kijken.

terug