Het Leugenbankje

Woningbouw oplossingen; omdat het moet

Deel dit op social media!

Op de site van Omroep Almere is regelmatig de podcast van Het Leugenbankje te beluisteren. Een leugenbankje is een plek waar dorpelingen samenkomen om over van alles te praten. Over nieuwtjes en ontwikkelingen, wat zij daarvan vinden, waarbij soms overdreven of de boel wat verdraaid wordt…

Op Het Leugenbankje van Omroep Almere zitten oud-raadsleden Nico van Duijn en John van der Pauw en binnenkort oud-gedeputeerde Bert Gijsberts met als gastheer Mario Withoud. Recent hebben de leugenbankiers zich gebogen over creatieve manieren om de woningnood op te lossen. Nico van Duijn heeft daar de onderstaande samenvatting van gemaakt.

Woningbouw oplossingen; omdat het moet

Als de woningnood hoog is moet je creatieve oplossingen zoeken. Een lijstje:

  • Tijdelijke en verplaatsbare woningen – is gedaan en werkt
  • Woning in geluidswallen – is al werkelijkheid, maar niet hier
  • Kleine huisjes half ondergronds in bermen en bosranden; zonder voorzieningen
  • Woningen zonder parkeerplaatsen, met parkeren buiten zo’n cluster
  • Woningen in steegjes waar net twee fietsers doorheen kunnen, maar geen auto
  • Hang woningen onder viaducten Pensions commercieel te exploiteren voor tijdelijke woonproblemen als bij scheiding
  • Woonboten en andere huizen op het water
  • Kleine huisjes van 30m2 op puntjes grasveld in gewone wijken
  • Woningen op parkeergarages
  • Appartementen optoppen, zonder extra lift naar de bovenste verdieping

Bezwaren

De problemen zullen liggen bij de verstoring van de stedenbouwkundige smaak wat planologische obstructie zal opleveren. Voor de rest gaat het om talloze gemeentelijke procedures en bestemmingsplannen. Dit zijn allemaal zaken in handen van dezelfde lokale overheid en dus oplosbaar. Praktische bezwaren zijn klein, zoals de toegankelijkheid. Technisch kan het, tot en met huizen die geheel los staan van aansluitingen voor water, gas en elektra. Voor landelijke bouwvoorschriften hebben we juristen in dienst. Die krijgen de opdracht oplossingen en muizengaatjes te vinden in plaats van bezwaren af te scheiden. Dat is even wennen voor die beroepsgroep. Een keertje per ongeluk de wettelijke grenzen overschrijden is niet erg. Wetsangst is een vorm van bestuurlijke polio.

Kosten

Gedoe over grondopbrengst is overzichtelijk, want het zijn huizen waarvoor tot nu geen grondopbrengst was, of nooit zal komen zoals de hanghuizen. Verreken de beperkte investeringen en dat is wat het kost. Het kan ook geld opleveren, want een puntje grasveld moet onderhouden worden. Daarop een klein huisje zetten is goedkoper. Een parkeergarage-dek wat nauwelijks gebruikt wordt kan nu geld opleveren door er 8 appartementjes op te zetten, of ateliers, of een dure stadsvilla. Subsidie? geen van deze plannen vergt subsidie.

Nieuw beleid

Moet dat dan? Probeer het eens zonder nieuw beleid. Ga het maar gewoon doen, want zo zijn die tijdelijke woningen er ook gekomen, en de woonboten in de Wetering, en de Fantasie. Goedkoop bouwen kan bij het hele rijtje, zelf bouwen kan zoals in Oosterwold, sociale huur kan, koop kan, peperduur kan, spotgoedkoop kan ook.

Kwaliteit

En de kwaliteit? Die is minder. Daarom betaal je minder. Minder kwaliteit maar wel een woning is een keus die vele woningzoekenden direct zullen maken. Alles kan. Als het moet. En het moet.

terug