Ouwe koeien: Rode Kip met vlekken

Deel dit op social media!

De rubriek Ouwe Koeien gaat terug naar de 80-er jaren. De Vara had In de Rooie Haan en PvdA Almere had de Rode Kip. Wat een luxe, een afdeling met een eigen onderkomen aan het Zeistpad in Stad.

Wat is beter dan herinneringen ophalen met de persoon die er het meest te vinden was, Jan Bouwmeester? Hij drukte, samen met Wilko van der Heijden, maandelijks ledenmagazine Roodschrift. Behalve voor het drukken van Roodschrift, waarover later meer, werd de ruimte door commissies, werkgroepen, bestuur en fractie gebruikt. De ruimte was ook ideaal voor het opslaan van campagnemateriaal en spullen die gebruikt werden bij huisbezoeken.

Joop Lammerts van Bueren, penningmeester van de afdeling had een voorstel in elkaar gedraaid met alle voor en tegens van het hebben van een eigen gebouw en het “drukken in eigen beheer” (zie foto’s). Onder de streep was het voordeliger om het drukken van Roodschrift in eigen beheer te doen.

Het drukkersteam wist een drukpers te koop. Wel zelf ophalen, een apparaat van ruim duizend kilo. Busje huren en op weg. Tot zover ging het goed maar bij het uitladen ging dat ding zijn eigen leven leiden en donderde om. Niemand die dat gevaarte tegen durfde houden, die duizend kilo.

Uiteindelijk is de pers geïnstalleerd en Roodschrift kon gedrukt worden. Wellicht herinnert een enkeling Roodschriften vol vlekken. Inkt op plekken waar die niet thuishoorde. Oorzaak: een lekkende waterbak door de tuimeling bij het uitladen. Ook dit werd door Jan en Wilco opgelost.

Inkt zat trouwens niet alleen op het papier maar ook op stoelen en tafels. Dick Sprong, toenmalig voorzitter van onze afdeling kon zich ontzettend kwaad maken over de puinhoop die in de zeven dagen tijdens het drukproces werd gemaakt en vaak ook werd achtergelaten. Dat betekende dat voor er vergaderd kon worden, eerst een grote schoonmaak nodig was.

Volgens Jan heeft dit ‘feest’ ruim anderhalf jaar geduurd en hij vond het een geweldige tijd. Hij noemde het zelfs hoogtijdagen voor hem en voor de PvdA. Leuk om nog te melden dat er op initiatief van Antoon Koekenbakker een Kompaan in de Orde van de Rooien Kip in het leven werd geroepen. Oud-voorzitter Dick Sprong kreeg als eerste deze oorkonde die werd uitgereikt door de initiatiefnemer.         

De afdeling besloot kort daarna niet langer gebruik te maken van dit huurpandje, voortaan ging de PvdA meer op locatie vergaderen, verspreid door heel Almere. Het drukken van Roodschrift werd in het vervolg uitbesteed.

Tot voor kort was in het pand in Stedenwijk-Midden een snackbar gevestigd. Nu staat het te huur.

terug