Ouwe koeien: Grond van Atlantis trilt nog na

Deel dit op social media!

Heel veel voetstappen hebben PvdA-leden in Atlantis liggen. In het oude restaurant nabij ’t Oor in elk geval. Het houten complex, dat ook zalen verhuurde, was in de jaren ’90 nog net niet het clubhuis van de afdeling.

Er werd menig ledenvergadering afgewikkeld, met soms nogal saaie, verplichte agendapunten. Soms zorgde Leo van Sprang, een kleurrijk lid dat in de Bijlmer al veel ophef had veroorzaakt, voor hilariteit door kritiek op de fractie. Daarin kreeg hij altijd steun van een paar vrouwen uit zijn kielzog. De leden kwamen in groten getale toen Jan Pronk te gast was. Wanneer dat was laat zich niet achterhalen, maar de herinnering aan een inspirerende avond is levendig. Pronk manifesteerde zich weer eens als een bevlogen sociaaldemocraat, die precies de vinger legde op elke zere plek van de samenleving.

Ad Melkert woonde in Haven toen hij in 1994 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werd in het eerste kabinet van Wim Kok. Dat moest gevierd worden maar zijn agenda was snel vol. Er bleef een uurtje op zaterdagochtend over. Veel leden kwamen naar de bijeenkomst in Atlantis, door Martin Wiegertjes, die het organiseerde, ‘Koffie met Melkert’ genoemd. Een ander lid van de Roodschriftredactie, Frank Roos, deed het interview. Leon Kokhuis kwam met een cameraman van Almere TV, dus er moeten nog beelden zijn.

1993 Was in de Almeerse politiek een turbulent jaar – zacht uitgedrukt. Op 8 december hield de PvdA in Atlantis een ledenvergadering waar de koppen rolden van wethouders Tierie en Trieller. Zij kwamen op een onverkiesbare plaats van de kandidatenlijst en hielden de eer aan zichzelf. Toenmalig fractievoorzitter Annelies Boode was solidair en trad terug. 

De vloer van Atlantis maakte ook mee dat PvdA-wethouder André Tierie openhartig was tegenover Henk Kruit. De twee waren bevriend en Kruit, niet alleen verdienstelijk zanger, maar ook journalist van De Almare, kreeg details te horen van een uitstapje van het college. Kruit had een krant te vullen en wijdde zijn column aan de informatie. Dat werd Tierie door de overige collegeleden niet in dank afgenomen. De dagen daarna stond hij als ‘ziek’ afgemeld. De afdelingsvoorzitter moest eraan te pas komen om met een excuus van André, de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.

PvdA-kopstukken hadden het ooit druk op 1 mei. In 1991 kwam Wim Kok naar Atlantis om de Dag van de Arbeid te vieren. De Internationale werd ouderwets ingezet. De Almare hoorde geen enkel geestdriftig applaus tijdens de speech van de voorman.

In verkiezingstijd hield de afdeling in Atlantis  vrolijke avonden met Jacques Wallage en actrice Táante en met een variant op de Lagerhuisprogramma’s van Paul Witteman. Voor- en tegenstanders verdedigden hun standpunt over onder meer het vliegveld in Lelystad. Eén van de twee deelnemers was kennelijk zo nerveus dat hij telkens even weg ging en buiten een borrel achterover sloeg.

Atlantis moest, nadat het in 2000 een wokrestaurant werd, in 2017 wijken voor de Floriade en verhuisde naar Poort.

terug