Varen in Almere

Stuck in the middle with you

Deel dit op social media!

Het is een feit. De haven van Haddock gaat weg van haar huidige plek. Philip van Tiel heeft zich na jaren getouwtrek toch laten uitkopen door de gemeente. Dat daarmee ook werd getekend voor het einde van de ligplekken van 250 booteigenaren, dat was nog even niet bedacht.

Tenminste, zo voelt dat voor de booteigenaren. Wat natuurlijk vreemd is want dit had je van mijlenver kunnen zien aankomen en daarbij, de bootjes moesten ook tijdens de Floriade een half jaar weg. Hoe zou dat worden opgelost? Een boot van een aantal meter leg je niet even op de kant. Ook kleinere bootjes, waar mensen vaak hard voor en aan gewerkt hebben, leg je niet overal neer. Zonder wetenschap blijft het gissen naar de motieven van beide partijen. Dan stel je toch je vertrouwen in de eigenaar van de jachthaven of de gemeente want een andere optie binnen Almere is er bijna niet. Almere heeft naar rato weinig ligplaatsen als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld Lelystad. 

Dat Haddock zou worden uitgekocht was 'ondenkbaar' en daarbij, de haven was in het Floriadeterrein bestemd. Bovendien is iedereen onderhand al het spoor bijster over wat wel en wat niet is gebeurd. En om eerlijk te zijn, wij willen alleen maar een goede ligplaats en varen. In onze mooie, groene stad. Almere.

Wat nu?

Door Loes Ypma is een ‘taskforce’ ingesteld die gaat bekijken hoe dit probleem kan worden opgelost na 1 oktober. Daar ben ik blij mee. Er wordt doorgepakt en serieus gekeken naar oplossingen voor dit probleem. Voor nu geldt dit alleen voor de kleinere bootjes tot 8 meter en ook de 3 plekken rond het Weerwater, waar de bootjes komen te liggen, hebben nog wel wat aanpassingen nodig zodat toegankelijkheid, diefstal en vandalisme beperkt kunnen worden. Ik weet zeker dat de eigenaren daarin willen meedenken met de gemeente.

Voor de mensen met grotere boten vanaf 8 meter is het moeilijker. Ik ken veel van deze mensen en zij hebben op dit moment geen idee waar zij terecht kunnen na het vaarseizoen. Laat staan welke voorzieningen daar aanwezig zijn zoals water en walstroom. Ik maak mij daar echt zorgen over. 

Herinneringen

Veel eigenaren hebben een binding met de plek waar Philip ooit begon in een oude zeecontainer. Zelf leerde ik er kanoën in de zomers en ook onze toenmalige middelbare school maakte vaak gebruik van de watersportactiviteiten. Later breidde Haddock uit met een trouwzaal. Logisch dus dat wij daar ons trouwfeest hielden en ook 13½ jaar later hebben wij daar feest gevierd. Harry de havenmeester tilde eigenhandig mijn vader, met rolstoel en al in de sloep waarna wij nog een tocht door Almere hebben gevaren. 3 jaar geleden kochten wij onze eerste boot en vorig jaar onze tweede.

En ik ben dus niet de enige met dit soort verhalen. Dat Philip verder gaat bij de Noorderplassen, als alles goed gaat, siert hem. Dat gaat in het gunstigste geval nog zeker twee jaar duren. Daar kan opnieuw gebouwd worden aan een mooie plek en aan nieuwe herinneringen. Ik kan niet wachten maar maak me wel zorgen over wat er gebeurt met alle boten na 1 oktober. 

terug