Ekim Tan

Verbinding Almere Haven

Deel dit op social media!

Aan mij wordt gevraagd voor Roodschrift iets te schrijven over de "ontbrekende verbinding met Haven" wat er ook maar mee bedoeld wordt. Tja, Almere-Haven. Ik woon daar nu dertig jaar en heb uiteraard veel in Haven zien veranderen.

Een Havenaar is geen Poortenaar, Buitenaar,  Nobele Horstenaar of Stadser. Nee, éénmaal Havenaar, altijd Havenaar met hart en ziel. Zeker de Havenaren van het eerste uur. En we zeuren wat af met zijn allen. Over de scheefzittende stoeptegel, de overhangende takken, de hondenstront, het zwerfvuil en uiteraard over die mensen van stad, de vuilnisdienst, gemeentewerken, noem maar op. Een Havenaar is een zeurpiet.

Overzicht appartementencomplex met twee ronde torens - Almere-Haven - 20410309 - RCEAlmere-haven (met streepje) ingeklemd, aanvankelijk door enorme zandbulten nu vakkundig gescheiden van Stad aan de westkant door een enorm mooie autoweg, achtbaanbreed en aan de noordkant door de schitterend mooie tweebaans Waterlandse autoweg. Iemand die niks in Almere te zoeken heeft kan nu razendsnel Almere voorbij racen of ontvluchten. En daar ligt dus Haven, een knus dorpje aan het meer. Goede restaurants aan een  mooie promenade aan de haven. Alleen de palmen ontbreken nog. Een gezellig winkelcentrum met voor elck wat wills.

Het gaat goed komen maar Haven is momenteel moeilijk bereikbaar. En niet alleen de Havenaar klaagt. Maar binnenkort worden er weer wat fietstunneltjes geopend. Dan kunnen we Stad weer bereiken met onze fiets of scootmobiel Die laatste zie je veel in Haven want de vergrijzing is enorm. Eigenlijk is het het beste als Haven zich afscheidt van Stad. Onze eigen burgemeester, bijvoorbeeld Nico van Duin of John van der  Pauw en Tineke als wethouder van Sociale Zaken. Misschien dat ik mij ter beschikking stel als wethouder van Openbare Orde en Veiligheid. Weg met de BOA's want die zie je in Haven toch nooit. 

Ik zei al, er is de laatste jaren veel veranderd in Haven. Het mooie natuurgebied tussen de Gouwen en de Hollandse Brug is grotendeels verdwenen. Opgeslokt door wegenbouw en woningen. Daar hebben we de mooie villawijken De Velden en de Laren voor teruggekregen. En niet te vergeten het Larense parkje. Het zwembad is verdwenen maar we kunnen naar Poort, waar we eigenlijk niets te zoeken hebben.

Nu hebben onverlaten ontdekt dat "het kustgebied" van Haven opgeknapt moet worden. Dat wil zeggen, bebouwd en met voorkeur wat flats op het manifestatieveld. Het mooie, zij het kleine, stukje natuurgebied wordt opgeofferd aan bebouwing of iets van dien aard. Heb onder andere al gehoord dat daar een hotel moet komen. En dat gaat dan ten koste van het stukje natuur waar de wandelaar met honden veel plezier aan heeft of van de Havense jeugd die hier hun nachtelijke amoureuze ontmoetingen hebben. Ja, zucht, ontwikkelingen die je niet tegen kunt houden.

De ontbrekende verbinding met stad. Ik heb helemaal geen verbinding met Stad. Heb daar weinig tot niets te zoeken. Misschien in de toekomst het ziekenhuis of crematorium? Zo zie je maar weer, ik ben een echte Havenaar. Altijd wat te zeuren.

terug