Een nadere duiding....

Deel dit op social media!

Het is nu drie dagen geleden dat Nederland naar de stembus ging om de vertegenwoordiging in het Europees Parlement te bepalen. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Tsjechië, Letland, Malta en Slowakije zijn ook al geweest en vandaag gaan de overige landen hun zetelverdeling bepalen. Dan wordt ook bekend welke fractie de grootste wordt en welke coalities er mogelijk zijn.

Beschouwingen

Inmiddels is de uitslag voor Nederland (op basis van de Exit-poll) geanalyseerd. Zo heeft peil.nl gekeken naar het "Timmermans-effect". Volgens het onderzoeksbureau van Maurice de Hond heeft dat voor de PvdA een winst van 7,5% opgeleverd. Overigens is dat ten opzichte van de verkiezing voor de PS nog steeds een winst van 2,2% (van 8,5% naar 10,7%). 

Ook vandaag (26/5) heeft peil.nl weer een peiling gepubliceerd. Daarin staat de volgende conclusie: "Als we naar de peiling van deze week kijken, zien we een patroon, dat best eens karakteristiek zou kunnen worden voor de electorale situatie tot aan (en na) de volgende Tweede Kamerverkiezingen (in 2021 of eerder): Een kopgroep van 5 partijen die hoger scoren dan 15 zetels. Van rechts naar links: FVD, VVD, CDA, PvdA en GroenLinks. Deze partijen halen samen circa een derde van de stemmen en zetels. En we zien een peloton van 8 partijen, die duidelijk kleiner zijn en die samen ongeveer een derde van het electoraat achter zich hebben."

Voorzichtige conclusie: de PvdA is op de weg terug maar heeft nog een lange weg te gaan.

De (voorlopige) uitslag voor Europa

De huidige coalitie (EVP, S&D en ALDE)* behoudt de meerderheid maar verliezen (ondanks een winst van 34 zetels voor ALDE) wel 51 zetels. Bij de (huidige) oppositie Waren de grootste winnaars de Eurokritische partijen (ENV) en Groenen/VRA (Groenlinks). De kans dat Frans Timmermans voorzitter van de EU wordt lijkt daarmee niet zo groot, hoewel hij zelf aangeeft daar nog wel kansen voor te zien op basis van een progressief en sociaal programma. Wij gaan het zien!

Almere

Bron: gemeente AlmereOok in Almere is de opkomst groter dan 5 jaar geleden, van 30,5% naar 33,8%. De PvdA werd, ondanks een beperkte campagne, met 18,9% de grootste partij. Andere winnaars waren FvD (15,6%), VVD (15,0%), GroenLinks (10,3%), 50Plus (5,7%), ChristenUnie/SGP (3,5%), VOLT Nederland (1,9%) en DENK (1,9%). De grootste verliezers waren PVV, D66 en SP. 

Ook in Almere lijkt er sprake te zijn van een "Timmermans-effect". 73% van de op de PvdA uitgebrachte stemmen zijn op hem uitgebracht. Slechts een lijsttrekker scoort hoger en dat is Esther de Lange van het CDA (75%), Alle overige lijsttrekkers scoren rond de 50%.

Terzijde

Aanstaande maandag stemmen de Provinciale Staten voor de zetelverdeling van de Eerste Kamer. Het lijkt vrij zeker dat de PvdA daar 7 zetels (thans 8 zetels) zal behalen. Dat betekent dat de PvdA groot genoeg is om de coalitie aan een meerderheid te helpen. Dat maakt de positie van de PvdA sterker, wel moeten de doelen van de PvdA dan wel zichtbaar zijn.

* Hierin zijn voor Nederland vertegenwoordigd: CDA, PvdA, VVD en D66.

Update 04-06-2019

De complete uitslag voor Nederland is bekend. De PvdA heeft 1.045.274 stemmen gekregen (19,01%), hiervan zijn er 839.240 uitgebracht op Frans Timmermans (80,29%). Het aantal stemmen dat op Frans Timmermans is uitgebracht was zelfs meer dan er op enige andere partij is uitgebracht. De VVD was de tweede partij met 805.100 stemmen. Er is dus zeker sprake van een Timmermans-effect. Geen enkele andere lijsttrekker (of andere kandidaat) had een hoger aandeel in het aantal stemmen op zijn/haar partij dan Frans Timmermans.

terug