Een prima resultaat

Deel dit op social media!

De verkiezingen voor het Europees Parlement (EP) zijn voor de PvdA een succes geworden, eindelijk weer eens de grootste van Nederland. 

Op dit moment (zaterdag 25 mei 2019) is de volledige uitslag nog niet bekend maar de kans dat de meeste Nederlandse zetels in het EP naar de PvdA zullen gaan is zeer groot. Dat is mooi, maar wat betekent het voor de PvdA? Was dit het succes van Frans Timmermans of misschien van Kati Piri? Of is er toch echt sprake van een voorzichtige stijgende lijn voor de partij als geheel. Het is nog te vroeg voor conclusies.
Een conclusie die wel getrokken mag worden is dat positief campagne voeren beter werkt dan moddergooien. Duidelijk zijn over wat je zelf wilt blijkt toch beter te werken dan vooral aangeven wat je vindt dat er verkeerd gaat en anders moet. Een andere volgens mij te rechtvaardigen conclusie is dat het nogal meevalt met het aantal mensen dat voor een Nexit is, vooral de partijen die daar niet voor zijn hebben gewonnen. Ook is er sprake van een vermindering van de polarisering (vooral de midden partijen hebben veel stemmen behaald). Natuurlijk speelt de lage opkomst (vooral onder PVV en SP-stemmers) hierbij een rol. 

Iedereen die op de PvdA gestemd heeft wordt hartelijk bedankt voor de steun.

 

terug