Eten met de afdeling

Eten met...Jerzy Soetekouw

Deel dit op social media!

De PvdA is een partij met mensen uit veel verschillende culturen en daar zijn wij trots op! Het leek de redactie een leuk idee om mensen te vragen om een recept uit hun eigen cultuur met ons te delen.

Goelong Goelong

Als echte zoetekauw doe ik mijn naam eer aan met dit recept voor deze typisch Surinaams/Indonesische lekkernij.

Goelong Goelong ook wel bekend als de gekleurde flensjes (pannenkoeken) die gevuld zijn met lekkere geraspte kokos. De originele Javaanse benaming is Dadr Gulung of Dadar gulung en populair bij Surinaams Javaanse feesten en partijen.

´┐╝Ingrediënten vulling: 
– 5 eetlepels kristalsuiker
– 100 gram verse geraspte kokos
– 1 deciliter water

Ingrediënten beslag: 
– 2 deciliter kokosmelk
– 6 druppels rode kleurstof
– 2 eieren
– 150 gram tarwebloem
– snufje zout
– boter

Bereiding van de vulling: 
Zet een steelpan op het vuur en doe daarin 1 deciliter water en de kristalsuiker en roer het regelmatig tot dat de kristalsuiker volledig is opgelost. Daarna de verse geraspte kokos toevoegen en blijf dan ook continu roeren. Wanneer de kokos al het in suiker opgeloste water heeft opgenomen de steelpan van het vuur halen.
Het kokosmengsel apart zetten en goed laten afkoelen.

Bereiding van het beslag:
Als eerste de rode kleurstof mengen met de kokosmelk. De kokosmelk krijgt dan een mooie roze kleur. Klop vervolgens de 2 eieren in een kommetje tot dat ze luchtig en schuimig zijn en voeg daarna de kokosmelk toe. Hierna de tarwebloem en een snufje zout aan het eiermengsel toevoegen en het geheel goed met een garde vermengen. Zorg er voor dat een mooi glad pannenkoekbeslag als eindresultaat ontstaat. 

Bak de flensjes vervolgens in een koekenpan met antiaanbaklaag zo dun mogelijk. Gebruik steeds een klontje boter of olie en een scheplepel Goelong Goelong beslag. Vul als laatste de roze flensjes met de suiker-kokosvulling. Leg hiervoor een lang smal lint van de vulling over de roze flensje en rol ze helemaal op tot ze goed dicht zijn.

Tips: 
De Goelong Goelong kan ook gemaakt worden met groene kleurstof. De kleurstof is te koop bij de Toko.
In plaats van de groene kleurstof voor het maken van de groene Goelong Goelong kan er ook gebruik worden gemaakt van pandan-essence.
Gebruik gula djawa in plaats van kristalsuiker om de echte unieke smaak te gebruiken.

Eet smakelijk! 
Wij zijn benieuwd naar wat u er van vindt. 

 

terug