Kunst en Cultuur

Deel dit op social media!

Niet een item dat in PvdA-kringen een hoog aanzien heeft. In ieder geval niet in mijn familie- of vriendenkring. Kunst is voor rijkelui. Wij rooien hebben daar niets mee (volgens wijlen mijn vader!). Aan de muur hing een portret van het huilende zigeunerjongetje, u wel bekend denk ik. Ik herinner mij bij anderen de brug in Londen in groot formaat en de diverse Boeddha's in beeldvorm of  IKEA op doek. Nee....Kunst en cultuur ?! Ik heb dat ook wel een beetje.

Rem Koolhaas

Een tijdje terug kwam het voormalige politiebureau in Haven in de verkoop. De politie had zich teruggetrokken in een huiskamer aan de Kerkgracht en dus kwam het bureau leeg te staan, En, beste mensen, dat gebouw is KUNST. Het schijnt één van de eerste frutseltjes van Rem Koolhaas te zijn,  een wereldberoemde architect. Tja en dan is slopen uit den boze. De gemeente Almere heeft het pand aangekocht want er waren vermoedelijk geen andere potentiële kopers. Cultuurbehoud van het zuiverste soort. Het wordt nu voor kennelijk een prikje verhuurd. 
Het is de gemeente te prijzen. Kunst en Cultuur krijgen in Almere de nodige aandacht. Het mag wel wat kosten.

De Urn van Amando 

De Urn AlmereKent u de "urn"? Je kunt over schoonheid van kunst twisten. Wat de één mooi vindt, vindt de ander spuuglelijk. De urn is een kunstwerk van de beroemde kunstenaar Armando. Armando is één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van Europa. Decennia lang werkte Armando aan zijn zeer persoonlijke en veelzijdige beeldende en literaire oeuvre. Zijn handschrift is expressief, zijn schilderijen pastels en zijn sculpturen met veel kracht opgebouwd. De kunstenaar is naast beeldend kunstenaar en schrijver bekend geworden als dichter, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker. Dit is tekst van een museum die een expositie heeft gehouden van de vorig jaar overleden kunstenaar. Niet mis dus, zo'n belangrijke man die ook zijn sporen in Almere heeft achtergelaten. Waaronder ook de "URN". Aanvankelijk werd dit majestueuze sculptuur boven op de voormalig vuilstort van Almere geplaatst. Mooie plaats vond men destijds kennelijk. Aan het oog van bijna iedereen onttrokken op een paar wandelaars en een enkele mountainbiker na, die zich afvroegen hoe dat monument dáár in hemelsnaam terecht is gekomen. De natuur deed de rest en met name de -ja daar komt ie weer- de grote berenklauw zorgde er voor dat het enorme beeld uit het beeld verdween. Men krabde zich achter de burelen van het gemeentehuis achter de oren. Dit kon eigenlijk ook niet en op voorspraak van enkele Almeerders werd het beeld verplaatst naar het puur natuurpark Het Kromslootpark niet te ver bij het fietspad vandaan. Dus als je niet te snel fietst kun je het beeld bewonderen. Ik ben misschien een cultuurbarbaar, maar ook daar hoort dit beeld niet. Dat verdient een betere plek, of je het nu mooi vindt of niet.

Een betere plek 

Ik weet wel een betere plek voor de Urn. Enige kunst in het nieuwe, mooi aangelegde parkje tussen De Gouwen en De Laren in Almere haven kan geen kwaad. Een beetje aankleden dat park. Het beeld zal daar veel beter tot zijn recht komen. Noem het parkje dan ook gelijk maar naar die wereldberoemde kunstenaar Het Armandoparkje. Klinkt mooi. Laten wij, door velen als cultuurbarbaren versleten, PvdA-ers het goede voorbeeld geven en de "URN" naar zijn nieuwe en hopelijk laatste rustplaats  brengen. We hebben de wethouders daarvoor. Verplaatsen kost natuurlijk wel een paar centen en hebben we dat er voor over?!

terug