Met Loes Ypma op pad.

Deel dit op social media!

Iedere woensdag geniet ik op de fiets of lopend en ontdek ik graag samen met betrokken Almeerders alle mooie plekjes in onze stad.

Het Kromslootpark

Afgelopen week mocht ik mee met Tabe, naar het Kromslootpark. Een heerlijke plek met enorme natuurwaarde, waar je tot rust kunt komen in het groen of bij het kraakheldere kwelwater. Je kunt er gemakkelijk tot op de bodem van het water kijken of genieten van de vogels en de kikkers. Dit is een waar vogelparadijs en voor de bevers een mooi nat bos. Het is hier prachtig! Overzicht van Loes op pad

Enthousiast

Tabe vertelde, samen met mw. Blok van Staatsbosbeheer, enthousiast over zijn “achtertuin” bij Haven. De gemeente heeft dit gebied “geruild” en Staatsbosbeheer versterkt nu de natuurwaarde van de moerasnatuur in dit prachtige gebied. Door de woekerende berenklauw is het onderhoud een enorme uitdaging. Het is niet bij te houden, maar de dijkjes worden gesnoeid en blijven beloopbaar. Het voordeel én het nadeel van klei is dat het bos snel volwassen is, maar er ook veel extra onderhoud nodig is. Bijvoorbeeld om de  brandnetel en de berenklauw te beheersen. Dit is het seizoen dat alles groeit. Het is dan ook onbegonnen werk voor de vele vrijwilligers groenbeheer en medewerkers van Staatsbosbeheer.

Onderhoud

Vanaf de zomer wordt het onderhoud groots aangepakt; de bruggen worden vervangen en er wordt een nieuwe afrastering aangebracht. Hierna komen er schapen, paarden en runderen als natuurbeheerders. Zij grazen op verschillende manieren (knabbelen, bijten of met de tong) waardoor er diversiteit ontstaat in de vegetatie en ze de berenklauw in de toekomst beter kunnen beheersen. In het verleden is geëxperimenteerd met varkens, maar omdat zij de grond omwoelen groeit er juist meer berenklauw....

Toegankelijke natuur

Er komt een rolstoeltoegankelijk pad in het Kromslootpark en in de toekomst kun je vanuit de kano de watervogels mooi bekijken. Voor kinderen wordt dit een heerlijke plek om buiten te spelen. Ik heb dankzij de uitnodiging van Tabe genoten van dit prachtige stukje Almere, dankjewel Tabe!

Weet u een bijzonder plekje of verhaal?

Ik kijk ernaar uit om ook met u Almere nóg verder te verkennen. Inmiddels heb ik alle stadsdelen al wel een keer bezocht, maar er is nog zoveel te zien en het is fijn om niet alleen op het stadhuis te zitten.

Met de fractie gaan wij iedere twee weken op werkbezoek en mijn dagelijks werk brengt me natuurlijk bij plekken als het Leger des Heils, de huiskamer van Kwintes, het Oranjehuis. Of bij mensen thuis als ik meeloop met verslavingsmedewerkers van Amethist of andere zorgverleners. En natuurlijk bij Oosterwold, bij de Tiny Houses, bij het voetbalstadion, Corrosia en het KAF en iedere paar weken wel op het Floriadeterrein.

Ik vind het enorm leuk om daarnaast met partijgenoten als John van der Pauw, Herman Linzel, John Aleman, Tineke Ras, Martin Wiegertjes en Tabe Dolstra de bijzondere plekken van Almere te bekijken. Mag ik ook een keer met u mee?

terug