Nul op de meter?

Deel dit op social media!

Ons huis is volledig energieneutraal en hiermee zelfvoorzienend. Het 'energiedak' op het huis haalt de energie uit de buitenlucht. Die energie is voldoende om warm water op te wekken om het huis te verwarmen en om te kunnen douchen. Hiermee hebben wij nul-op-de-meter.

Wat is een Nul-op-de-meterwoning (NOM)?

Een NOM woning levert in principe evenveel energie op als de woning nodig heeft om te verwarmen inclusief het energieverbruik van de bewoners. Met andere woorden: aan het eind van het jaar is het energieverbruik kostenneutraal. Dus geen energierekening meer.

Wat is nodig om een woning NOM te maken?

WarmtepompWij hebben ons huis en energieverbruik onder de loep laten nemen door een bureau uit Den Bosch. Dit bureau berekent de warmtelast van de woning, de energie die daar voor nodig is en kijkt op basis van de energierekeningen van de afgelopen 3 jaar wat de energiebehoefte van de bewoners is. Op basis van deze gegevens wordt gekeken hoe groot de totale energiebehoefte is en dus wat opgewekt moet worden. In ons geval bleek een water-water warmtepomp en een energiedak de oplossing (zie foto).

Het energiedak van fam. WiegertjesHet energiedak bestaat uit een aantal aluminium profielen (absorbers) waar Glycol doorheen stroomt. Deze absorbers halen energie uit de buitenlucht i.p.v. uit de bodem. Op die profielen worden zonnepanelen gemonteerd die de benodigde energie voor de warmtepomp gaan leveren. De opgewekte energie is voldoende om het warmtevat van 200 liter te vullen met warm water van zo’n 40 graden. Voldoende om het huis te verwarmen en te kunnen douchen. De water-water warmtepomp wordt binnen geinstalleerd en maakt geen lawaai.

Wat kost dat?

De echt Nederlands vraag wat kost dat allemaal is niet eenvoudig te beantwoorden. In ons geval bleek een investering van een kleine € 30.000 nodig (zie onder). Een hoop geld dat wel. Maar gelet op de huidige kosten, de snelle terugverdientijd en het hoge rendement (geld op de bank levert niets op) was de beslissing snel genomen. Een duurzaamheidslening van € 25.000 bij de gemeente heeft hier ook bij geholpen. Onze energielasten  liggen nu ongeveer even hoog als voor de verbouwing maar wij zijn wel afgekoppeld van de stadsverwarming en (na nog een aantal aanpassingen) zelfvoorzienend.  Het bedrijf uit Den Bosch garandeert een NOM woning binnen 3 jaar. Bij ons moeten nog een aantal aanpassingen plaatsvinden om echt NOM te worden.

Voorbeeld van een NOM berekening:

Voorbeeld van een NOM rekening

Is zo’n installatie iets voor mij?

Dat is een vraag die ieder zelf moet beantwoorden. Ons advies is: Kijk niet wat het kost maar wat het oplevert. Een onderzoek door 1 of meer specialistische bedrijven is zeker aan te bevelen.

Een dag energieverbruik:

Energieverbruik bij nul op de meter

Zie ook:

  1. https://nmfflevoland.nl/wedstrijd/vrijstaande-woning-label-a/
  2. https://www.filmwijkalmere.nl/nieuws-energiek/enthousiaste-bewoners-gezocht-voor-een-energiescan-van-woning/

Video

terug