De vloek van Almere

Deel dit op social media!

Almere heeft meer te bieden dan alleen stenen. In deze rubriek zullen wij kunst uit, over of in Almere onder de aandacht brengen. In deze editie gaat het over Mario Withoud.

Over Mario

Mario Withoud (Amsterdam, 1965) is veelzijdig. Hij is schrijver, dichter en journalist. Ook was hij lang politiek actief, onder meer als voorzitter van de PvdA Almere.

Van zijn hand verscheen het non-fictieboek '"Van water tot Flevoland" en de roman "Van Schokland gekomen”. Hij was coauteur van een boek over ambtenaren in Nederland. Gedichten die hij schreef als officieel Stadsdichter van Almere zijn opgenomen in drie verzamelbundels. Daarnaast publiceerde hij in kranten, weekbladen en maandbladen talloze teksten, waaronder verhalen en reportages.
Hij trad tientallen malen in de stad op. In 2015 speelde hij samen met anderen vijf keer de Almeerse Oudejaarsconference in het KAF.
Sinds 2015 maakt hij onderdeel uit van Echte Mensen. Dit trio opereert op het snijvlak van spoken word (gesproken poëzie), electro-akoestische soundscapes en liedjes. In hun nieuwe voorstelling spelen ze ook het nummer De Vloek van Almere.

Een kort gedicht uit zijn tijd als Stadsdichter van Almere

Koopwoning in de Kruidenwijk
De hypotheekaflossing was weer voldaan.
Hij niet.

Verslag van een op treden in De Meester op 12 juli 2019.

Een goede honderd jaar na de eerste Wereldoorlog, en Simon Vinkenoog is 10 jaar dood. Marjolein van der Heide zit in het voorprogramma van Echte Mensen. Ze heeft voornamelijk eigen teksten en bezingt haar worsteling met de liefde en geliefden. Ze verwoordt het prachtig en heeft een goede stem. Daarna komen de drie mannen op het podium. Beklemmende teksten van Mario Withoud, muzikaal ondersteund door Hans Timmermans en Leon van Egmond.
Mario draagt voor, zingt, declameert over de Belle Epoque, de tijd van voor de Eerste Wereldoorlog. Opbloeiend nationalisme, ophitsers, zingend en dansend ten strijde. Machinegeweer, de strijd van een jongeling op het slagveld. De waanzin van de oorlog heel sterk neergezet. Verder komt in de voorstelling het gevecht met de alcohol en andere drugs voorbij en de liefde kan ook bij Mario een worsteling zijn. Het topstuk van de avond is de Moordballade. Een seriemoordenaar zingt: “Als alle mensen sterven dan geef ik een heel groot feest”. Het lijkt zware kost en dat is het ook, maar Mario en de twee andere Echte Mensen houden je in de greep van de ijzersterke teksten die je tot nadenken stemmen. Een aanrader deze voorstelling van een rasechte Almeerder, die een podium verdient.

terug