Bellenbord Duitslandstraat Almere

Hoe betaalbaar blijft wonen in Almere?

Deel dit op social media!

In 2006 ging in Almere Poort de eerste paal de grond in. De bouwrijpe grond lag daar meer dan tien jaar op te wachten. Dertien jaar later blijken sociale koopappartementen onbetaalbaar te zijn voor een huishouden met een modaal inkomen. Zijn huurwoningen de enige echte waarborg voor betaalbaarheid in de Metropool Regio Amsterdam?  

In 2006 werd de eerste paal voor een woning in Almere Poort geslagen. Poort was toen nog een maagdelijke zandvlakte. De bouwrijpe grond lag toen al meer dan een decennium te wachten op de eerste nieuwbouw. Dat wachten heeft de gemeente Almere veel geld gekost en was aanleiding voor een onderzoek van de Almeerse Rekenkamercommissie . 

Duitslandstraat Almere
Duitslandstraat Almere
Waar een paal de grond in gaat, volgen er meer. Zo kon het in 2009 gebeuren dat een appartementencomplex aan de Duitslandstraat werd opgeleverd voor de kopers van de huisnummers 112 tot en met 152. Voor die sociale koopappartementen moesten de kersverse eigenaren € 168.000 betalen.

Voor dat geld kregen de kopers 92 vierkante meters huis verdeeld over drie kamers. Bij de woning hoort zowel een fietsenstalling als een eigen parkeerplaats voor de auto. En dat allemaal in de Strandstad van de Randstad: Almere Poort. Vlakbij het IJmeer en naast het Cascadepark.

Met een prijs van € 168.000 behoorden die appartementen in 2009 tot het segment van de sociale koop. Toen was ‘betaalbaar’ kopen op een mooie plek in Almere nog mogelijk. Tien jaar later blijkt alles anders.

Op de site van WoningNet meldde de Alliantie vorige maand dat Duitslandstraat 132 gekocht kon worden voor het luttele bedrag van € 270.000 kosten koper.  De koper – zo laat een ingewijde weten – heeft daar nog een paar duizend van af weten te pingelen. Daarmee is de eerste eigenaar van het appartement in tien jaar tijd € 100.000 rijker geworden en is de woning het segment van de sociale koop ontstegen. 

De grondexploitatie van Almere Poort staat onder druk. Er was geen geld voor voldoende voorzieningen. Almere Poort is voor de gemeenschap een schip van bijleg geworden, terwijl de individuele koper juist binnenloopt. Wie minder dan € 60.000 verdient kan een appartementje met drie kamers nu wel vergeten.

Duitslandstraat 132 leert dat het bijbouwen van ‘betaalbare’ koopwoningen geen duurzame oplossing is voor het probleem van het betaalbaar wonen in Almere. Dan lijkt het bouwen van huurwoningen met harde afspraken over betaalbare huurprijzen en de periode waarin de verhuurder de huurwoning niet mag uitponden een betere waarborg voor de betaalbaarheid van het wonen in Almere. Het is maar waar je voor kiest.

terug