Kerstgedachte

Deel dit op social media!

Een inclusieve maatschappij? Ik geloof er niets van!

Als ik naar de peilingen kijk dan is ruim 25% van de mensen van plan op de PVV, FvD of SGP te gaan stemmen. Een kwart van de mensen stemt dus op een partij die tegen de aanwezigheid van de Islam in Nederland is. Hoe moeten moslims zich daar bij voelen, zouden zij het idee hebben dat ze welkom zijn of voelen zij zich wellicht toch enigszins buitengesloten?

Ik zou het begrijpen als zij zich hier niet volledig thuis voelen en bang zijn dat zij, als deze partijen het voor het zeggen krijgen, echt niet meer welkom zijn. Als ik in deze positie zou zitten dan zou ik wellicht ook de neiging hebben om mij wat afzijdig te houden en vooral niet te veel te integreren. Het kan immers gebeuren dat ik weg word gestuurd.

Andersom voelen die ruim 25% van de kiezers zich wellicht ook niet helemaal thuis. Zij zijn bang voor grote veranderingen in de maatschappij met als gevolg het verlies van hun identiteit. Zij herkennen zich niet meer in het Nederland van vandaag.

Dit wederzijdse probleem is niet eenvoudig op te lossen, het kan alleen als wij allemaal een beetje naar elkaar toeschuiven, iets van onze eigen identiteit prijs geven om zo ruimte te geven om “ de andere” een beetje tegemoet te komen.

Pas dan kan er sprake zijn van een inclusieve samenleving.

Prettige Kerstdagen!

terug