Els van Boxtel van Stichting Wensjes

Op bezoek bij Stichting Wensjes.

Deel dit op social media!

Dit artikel is eerder verschenen in het PvdA verkiezingsmagazine tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Lijsttrekker Jerzy Soetekouw was op bezoek bij Els van Boxtel van stichting Wensjes om te praten over haar stichting, drijfveren en toekomstvisie. Een warm gesprek met soms wat vochtige oogjes maar vooral humor en optimisme.

***

Almere is een stad van pionieren. ‘Het kan in Almere’ is niet voor niets al jaren de slogan van onze stad. Dit zie je terug in de mensen die er wonen en werken. Één van deze mensen is Els van Boxtel. Voor haar inzet voor de Almeerse samenleving heeft ze op 2 januari dit jaar de Bonifatiusspeld ontvangen, de hoogste onderscheiding voor iemand die zich op uitzonderlijke wijze voor Almere heeft ingezet.

Els is niet bepaald iemand die stil kan zitten. Al meer dan 27 jaar biedt ze hulp aan mensen die dat nodig hebben. Met Stichting Wensjes helpt ze Almeerders die geen eten of kleding meer hebben. Voordat ze elders terechtkunnen, komen ze bij Els terecht. “Ik merk dat er bij hen veel schaamte is. Veel mensen komen hier bijvoorbeeld eerst als donateur binnen en blijken dan al snel zelf ook moeilijkheden te hebben. Ik herken het gedrag, ik ken de patronen. Van kleins af aan weet ik hoe het is om arm te zijn. Ik zie hier mensen die het speelgoed van hun kinderen en de sieraden van hun familie al hebben moeten verkopen. Ik wil ze helpen om na al dit leed weer het mooie in zichzelf terug te vinden.”

Vlinderveld

Jerzy Soetekouw en Els van Boxtel in gesprek
Jerzy Soetekouw en Els van Boxtel in gesprek
Ook het Vlinderveld is ontstaan door de inzet van Els. Het Vlinderveld is een begraafplaats voor overleden premature baby’s. “Mijn dochter beviel bij 23 weken, veel te vroeg dus. Mijn kleindochter Inaya werd dood geboren.” Omdat ze voor de wettelijke grens van 24 weken geboren is, werd Inaya niet als volwaardig mens gezien. Daardoor kon ze niet begraven worden. “Bij toeval is toen het Vlinderveld ontstaan. Hier krijgen deze kinderen een plek, krijgen ze erkenning. Vanuit heel Nederland komen ouders van doodgeboren premature baby’s nu naar het Vlinderveld om hun kind een plek te geven. Zo is uit een verschrikkelijke ervaring iets ontzettends moois geboren.”

Drijfveren

Op de vraag wat haar drijfveren zijn, zegt Els dat ze mensen wil helpen het goede in zichzelf te vinden. “Als kind al wilde ik mijn vader heel graag helpen. Hij had schizofrenie en ik dacht dat ik hem, als ik later groot was, zou kunnen genezen”. Els heeft haar vader helaas niet kunnen helpen. Hij was 53 jaar toen hij door zelfdoding om het leven kwam. “Dit heeft mij enorm geraakt, maar ik probeer er ook iets positiefs mee te doen. Uitgerekend in het jaar dat ik zelf 53 jaar ben geworden, heb ik de Bonifatiusspeld gekregen. Het getal 53 staat voor mij ook voor een kleine vorm van geluk die mij kracht geeft.”

Als kind al wilde ik mijn vader heel graag helpen. Hij had schizofrenie en ik dacht dat ik hem, als ik later groot was, zou kunnen genezen.

Plannen voor de toekomst

Els van Boxtel
Els van Boxtel
Bij Els borrelt er altijd wel een nieuw idee. Zo heeft ze plannen voor een ‘proeverij van armoede’. Els vindt dat er rond armoede te veel negativiteit hangt. Het is ook hoe je omgaat met wat je wel hebt. “In Indonesië maken ze bijvoorbeeld heerlijke nasi met de restjes van de vorige dag. In Nederland kost een portie nasi al snel €8,-. Als je het dus even anders bekijkt, kun je zo’n gerecht dat ontstaan is uit armoede dus neerzetten als luxeproduct. Door een proeverij met al deze luxeproducten te organiseren, wil ik heel Almere kennis laten maken met deze manier van leven. Laten zien hoe je met weinig, veel voor elkaar kunt krijgen.”

Als Partij van de Arbeid zijn we trots op aanpakkers zoals Els. Zij maken de stad tot wat hij is. We zetten haar dan ook met liefde nogmaals in het zonnetje. Ben jij ook een aanpakker, of heb je een maatschappelijk initiatief dat je graag met ons wilt delen? Neem dan contact op met Jerzy Soetekouw. We komen graag bij je langs.*

***

* Noot redactie: Deze oproep staat nog steeds dus contact opnemen kan via de fractie. 

terug