Vijf vragen aan Ruud de Jonge

Deel dit op social media!

Ruud in een jaar kan er veel gebeuren, in 2019 was dat bij jou zeker het geval.

De meest ingrijpende gebeurtenis was natuurlijk het overlijden van je partner. Het was, gezien haar ziektebeeld, onvermijdelijk maar natuurlijk toch een enorme zware dreun. Hoe heb je de draad zo snel weer op kunnen pakken?

Na de diagnose in september 2017 werd al snel duidelijk dat herstel niet tot de opties behoorde. Na de eerste schok hebben Patricia en ik heel realistisch gekeken wat we nog in de resterende tijd samen kunnen doen. Daar zit ook de voorbereiding in op de tijd dat wij als gezin met zijn 3-en (mijn 2 thuiswonende dochters en ik) verder gaan. Een vreemde ervaring maar als ik daar op terug kijk, heeft het ons geholpen alles een plek te geven.

Op het politieke vlak is er ook veel gebeurd. In maart 2018 ben je gestart als fractie-assistent, niet zo lang daarna werd je raadslid en sinds een paar maanden ben je fractievoorzitter geworden. Je zou jou een politiek laatbloeier kunnen noemen, hoe is dat zo gekomen?

Ik ben in 2002 lid geworden van de PvdA omdat ik toen vond dat de Partij extra leden kon gebruiken. Alhoewel ik altijd links georiënteerd ben geweest, heb ik daar tot 2016 weinig mee gedaan. Na een uitnodiging om eens in de Tweede Kamer te komen kijken, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mij gemeld als geïnteresseerde buitenstaander bij de toenmalige Almeerse fractie. Via een stage-plek ben ik op de kieslijst terechtgekomen. Sinds juni 2018 ben ik raadslid en sinds kort fractievoorzitter. Je weet nooit wat er op je pad komt.

Je hebt een drukke baan en reist veel voor je werk. Je moet wel enorm goed kunnen plannen om al die ballen tegelijk draaiend te houden. Hoe doe je dat?

Gelukkig kan ik het grootste gedeelte van mijn werktijd zelf indelen en bepalen waar ik op welk moment ben. Het betekent zeker dat ik mijn agenda strak moet indelen. In de praktijk spendeer ik het grootste gedeelte van mijn tijd in Almere. En ja, de agenda vraagt continue aandacht – zoals bij zo veel mensen in Almere die hun werk, privé en hobby’s combineren.

De PvdA zal zich de komende twee jaar vanuit de oppositie moeten profileren, waar liggen de speerpunten?

Voor de Partij is dit een nieuwe ervaring. Als optimist zijnde, zie ik het glas half-vol. Vanuit ons programma hebben we voldoende aanknopingspunten om als 2e fractie in de Gemeenteraad invloed te kunnen uitoefenen als oppositie partij. De 3 W’s blijven leidend : Wonen, Werk en Welzijn.

Omdat het lijkt of je alles plant vraag ik mij af of je de volgende stap in je politieke leven ook al gepland hebt.

Dat valt wel mee :-}. Ik heb geen enkele ambitie voor de landelijke politiek en ben heel tevreden met de rol die ik als Raadslid in Almere kan spelen. Ik wil zeker de termijn tot 2022 afmaken en de periode daarna is voor mij nog te ver weg om daar nu iets zinnigs over te kunnen zeggen. En natuurlijk hangt dat ook af of de afdeling mij tegen die tijd niet verschrikkelijk zat is …

Dank voor je antwoorden. Nu weten we iets meer over de mens achter het raadslid. Voor een politiek statement komen wij graag nog een keer bij je langs.

terug