Eten met... Monique Dubois

Deel dit op social media!

De PvdA is een partij met mensen uit veel verschillende culturen en daar zijn wij trots op! Het leek de redactie een leuk idee om mensen te vragen om een recept uit hun eigen cultuur met ons te delen.

Frittata 

is een gerecht uit Italië. Het gerecht is eigenlijk uit armoede ontstaan. Het wordt namelijk gemaakt van alle groenten en pasta's die over zijn van de dag ervoor. Op het platteland werd dit vroeger veel gegeten, omdat men zich niet iedere dag een nieuw eetmaal kon veroorloven en/of dat er genoeg over was gebleven van de dag ervoor.
De 'moderne' frittata is een kruising tussen een omelet, een pizza en een pannenkoek. Het wordt gemaakt van ei met geraspte kaas, kwark, aardappel, ui, peper en andere kruiden zoals de tuinkruiden oregano, tijm en rozemarijn Bij het klaarmaken gebruikt men meestal boter en olie. Een frittata kan echter met diverse ingrediënten worden bereid.

Voor mijn versie gebruik ik (4 personen) de volgende ingrediënten:  

400 gr. wilde spinazie*     
250 gr. champignons
100 gr. jonge kaas, geraspt
1 rode paprika 
1 ui 
6 lente-uitjes
5 eieren
scheutje yoghurt
peper en zout
boter om in te vetten
olijfolie

* als je geen wilde spinazie kunt vinden gebruik dan bladspinazie. Wilde spinazie is net iets grover en slinkt wat minder dan de gewone bladspinazie

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een met boter ingevette springvorm of quichevorm klaar. Zet ook vast een wok op laag vuur zodat deze goed heet kan worden. Snijd de bovenkant van de rode paprika en verwijder de zaadlijsten en zaadjes, snijd de rode paprika vervolgens in kleine reepjes. 
Borstel de champignons schoon en snijd daarna in plakjes. 
Pel de ui en snijd deze daarna goed fijn.
Verhit een scheutje olijfolie in de wok en roerbak de rode paprika, champignons en ui. Kruid met ruim wat peper en zout en roerbak tot de champignons goed beginnen te slinken. 
Voeg daarna beetje bij beetje de wilde spinazie toe en roerbak op hoog vuur tot ook de spinazie is geslonken. 
Zet het vuur uit en schep het mengsel in de springvorm of quichevorm, strooi hier de geraspte kaas overheen.
Breek vijf eieren boven een mengkom en voeg een klein beetje yoghurt toe, ongeveer een flinke eetlepel. 
Kruid met peper en zout en klop met een garde tot een glad en luchtig mengsel. Giet het eiermengsel voorzichtig over het groentemengsel in de vorm zodat het gelijkmatig is verdeeld. 

Tip: pak de vorm aan de onderkant strak in met aluminiumfolie om eventueel doorlekken van het eiermengsel te vermijden.

Snijd de onderkant van de lente-uitjes en snijd de lente-uitjes vervolgens in ringetjes.
Strooi deze over de frittata en schuif de vorm in het midden van je oven. 
Bak de frittata met wilde spinazie, rode paprika en champignons in ongeveer 25 minuten gaar.
Serveer de frittata met een salade en geef de salade een kick met wat mosterdcress (de kleine steeltjes en blaadjes zijn pittig en smaken naar mosterd en hebben wat wat weg van ‘wasabi’).

terug