Solidair of ......

Deel dit op social media!

Internationale Solidariteit of na ons de zondvloed?

Op het moment dat ik deze tekst schrijf is Internationale Solidariteit meer dan ooit nodig. Het Coronavirus neemt de wereld in zijn greep. Zijn we reddeloos verloren of kunnen we toch iets doen? Kiezen we voor “Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke”? Of kiezen we voor solidair zijn?
Ikke = America First: De VS probeerde om de exclusieve rechten op het Duitse Corona-vaccin te bemachtigen. Kennelijk “America First” of “het recht van de (financieel) sterkste”.
Solidair: China stuurt deskundigen en middelen naar Italië.

De aanpak van deze crisis

De economische gevolgen van de huidige corona-crisis zijn groot; wereldwijd worden vele miljarden in de economie gepompt om te voorkomen dat deze gevolgen desastreus worden. En dat voor een crisis van (althans normaal gesproken) voorbijgaande aard. Het is te hopen dat er voor de crisis die ons echt bedreigt (de klimaatcrisis) nog een beetje geld overblijft.

De crisis die onafwendbaar lijkt

Vorige week bezocht ik in het Scheepvaartmuseum een expositie over het smelten van ijs op Groenland, het verhogen van het zeewaterpeil en het onderstromen van een flink deel van veel landen. In-druk-wek-kend!! Tot nu toe dacht ik aan eilandjes in de Stille Oceaan, aan Nederland, aan Bangladesh. Echter nu zag ik zeer indringende actuele (nu, dus niet slechts toekomst) foto’s en films over bijvoorbeeld Indonesië en Florida. Een prognose is dat over 50-100 jaar vele honderden miljoenen (of enige miljarden?) mensen moeten verhuizen.

Zullen wij dan solidair zijn of sluiten wij ons op onze eigen eilandjes?

Oh, wacht even, onze solidariteit wordt niet gevraagd. Wij zitten zelf in nood en hopen dat anderen solidair met ons willen zijn.
Ons land loopt onder en we moeten ergens heen. En wij zijn, ook hier in Europa niet de enigen. Noord Duitsland krijgt natte voeten, Denemarken houdt het ook niet droog en het Nederlands sprekend deel van België en Frankrijk wordt wat landoppervlak betreft een stuk kleiner. Zo’n 20 miljoen mensen in Noordwest Europa moet elders ondergebracht worden. En ook al zijn de verschillen tussen de inwoners van deze landen niet zo groot er zullen toch argumenten worden gezocht om zo min mogelijk vluchtelingen op te vangen. En als we al niet solidair willen zijn met mensen die op ons lijken hoe groot is dan de kans dat we wel solidair zijn met mensen die een ander kleurtje, een ander geloof of andere gewoonten hebben?

En toch is solidariteit de enige oplossing

Met elkaar zullen we ons uiterste best moeten doen om de stijging van de zeespiegel zo veel als mogelijk te beperken. Het is een wereldwijd probleem dat vraagt om een wereldwijde aanpak.

De toekomst is aan de jeugd

Malala’s, Greta’s en andere jongeren: Sta op! Het gaat over jullie wereld. Het is niet verstandig om het aan de huidige generatie politici over te laten. Jullie zullen het voortouw moeten nemen. Een goed begin is een stem op een partij die de problemen onderkent en zich er bewust van is dat dit een grenzeloos probleem is en dat wereldwijde solidariteit, waar de PvdA altijd al voor staat, noodzakelijk is. Nederland noch Europa kan de koers daadwerkelijk rigoureus veranderen.

Conclusie

Als niemand iets doet komt de uitspraak “Na ons de zondvloed” (Madame de Pompadour, maîtresse van Lodewijk de XV) letterlijk uit. Een wrange vraag: “Heeft het dan zin om een serum te ontwikkelen tegen corona?”

terug