
Eten met...Rekha Mahabir
De PvdA is een partij met mensen uit veel verschillende culturen en daar zijn wij trots op! Het leek de redactie een leuk idee om mensen te vragen om een recept uit hun eigen cultuur met ons te delen.
Mensen met een Hindoestaanse achtergrond zoals ik, groeien op met roti. Roti is een kruidige hartige ‘pannenkoek’ van meel en gekruide gele erwten of aardappelen.
Zelf traditionele roti maken
Ingrediënten:
1 kg tarwe bloem, ±750 ml lauw water ( 3 á 4 glazen), 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 theelepel baksoda en 1 theelepel bakpoeder.
Bereiding:
Doe 500gr bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. De bakpoeder, baksoda, olie en het water toevoegen en mengen (moet een plakkerige massa zijn). Het geheel met de handen 5 á 10 minuten kneden en net zolang meel toevoegen tot dat het een soepel (elastisch) deeg is. De deeg afdekken en 30 minuten laten rijzen. Maak 15 á 20 bolletjes van de deeg, de bolletjes moeten ongeveer net zo groot zijn als een groot ei. Druk vervolgens het bolletje met je handpalm plat. Op een aanrecht bestoven met de overige bloem het platgedrukte bolletje verder uitrollen met een deegrol tot een pannekoek.
De roti platen bakken: maak een koekenpan eerst goed heet daarna het vuur matigen. Smeer de koekenpan in met olie en bak vervolgens de rotiplaat in de pan. Als de roti plaat in de koekenpan is meteen de bovenzijde insmeren met olie vervolgens de roti plaat omdraaien, weer insmeren en omdraaien (3x).
Let op: De roti plaat niet te lang aan één zijde laten bakken. Als de roti plaat gebakken is inwikkelen met een schone theedoek en op een bord leggen.
Mijn herinnering aan roti
Ik herinner mij nog heel goed dat ik als klein meisje in Suriname mijn oma en mijn moeder vaak roti zag bakken (niet frituren, maar de roti werd met 1 eetlepel olie in een pan gebakken) op een zogenaamde ‘chulha’, een soort steenoven die Hindoestanen vaak op hun erf hebben staan. Jammer genoeg mocht ik niet te dichtbij komen vanwege het vuur, maar ik vond het wel altijd heel leuk om het te zien. Wat waren ze er toch handig mee! Tegenwoordig bakken we de roti op het fornuis of de kookplaat.
De geschiedenis en verspreiding van Roti
Uiteindelijk werd de roti ook bekend in Nederland door migratie vanuit Suriname. Veel ondernemers maken dit gerecht nu klaar met een machine in afhaalrestaurants en de rijen bij deze zaken (en de diversiteit daarin) spreken boekdelen. Voor veel Nederlanders is het inmiddels niet onbekend meer. Kijk voor een variatie aan rotirecepten eens hier en voor een vegetarische hier.
terug