Raadslid, ambtenaar en voetbaltrainer

Deel dit op social media!

Naast mijn werk als senior leerplichtambtenaar en raadslid voor de PvdA in Almere train ik ook het team van mijn zoon Berkay (11) bij ASC Waterwijk. Over hoe ik het trainersvak probeer in te vullen gaat dit stuk.

Van voetballer naar voetbaltrainer

Als voetbalspeler heb ik bij de clubs AGB Amsterdam, Ankaraspor, DWS en Turkiyemspor gespeeld. Tijdens mijn periode bij Turkiyemspor raakte ik zwaar geblesseerd (liesbreuk) en het voetballen werd voor mij niet meer pijnvrij. Op dat moment ben ik me gaan focussen op het trainersvak en heb ik verschillende categorieën getraind en gecoacht. De E, D en B jeugd en ook heren- selecties. Mijn trainerscarrière heeft me geleid langs Turkiyemspor, DWS, AS 80, FC Almere en ASC Waterwijk. Al 17 jaar geef ik met veel plezier trainingen.

Mijn werkwijze als trainer

Ik kijk vooral naar de spelersgroep, naar de kwaliteiten van spelers op voetballend gebied maar ook hun karakters. Naar mijn mening is de totale mens belangrijk om tot resultaten te komen. Voetbal- en sociale kwaliteiten zijn daarin leidend. Ik heb een duidelijke voetbalfilosofie voor ogen en probeer dat zo goed mogelijk over te brengen aan mijn technische staf en spelers. Ik ben een trainer die alles geeft voor zijn groep en wil daar wel wat voor terug, het is geven en nemen. Communicatie en plezier hebben zijn daarin essentieel, je bent toch ooit begonnen met voetballen om dat je het leuk vond?
Als trainer kan ik heel rustig zijn, trainingen en wedstrijden analyseren, goed observeren en in alle rust mijn bevindingen overbrengen op mijn spelers. Daarnaast ben ik ook temperamentvol, vol passie en vraag op sommige momenten alles van mijn spelers. Dit kan ik dan op een aanwezige manier eisen. Ik ben veeleisend maar probeer dat wel op het juiste en op een correcte manier te doen.

Voorbeelden in het voetbal

Ik heb voor veel mensen bewondering. Voor teamprestaties, kijk naar Leicester City dit jaar in de Premier League. Fantastisch wat zij gepresteerd hebben. En ook een trianer als Diego Simeone die met Atletico Madrid, met een duidelijke opvatting van het spelletje, super resultaten haalt.

Eigenschappen die een trainer moet bezitten

Ik denk dat iedereen daar zijn eigen mening over heeft. Voor mij is dat een trainer een duidelijke visie moet hebben en en deze ook goed kan overbrengen. Communicatie is belangrijk, maar ook het aanvoelen van situaties. Ik vind het belangrijk dat je inziet wat een speler of groep nodig op een bepaald moment heeft. Dit kan een aai zijn of een spreekwoordelijke klap. Op de trainingen vind ik afwisseling belangrijk, maar ook het blijven herhalen van oefeningen. Verder moet een trainer niet zo snel tevreden zijn, hij moet verbeterpunten zien voor een volgende training of wedstrijd. Daarmee kunnen spelers zich blijven ontwikkelen en als dat lukt dan kan ik daar ook trots op zijn.

Het belang van trainen

Trainen is nodig om als individu en team te ontwikkelen, op voetbalgebied en op mentaal gebied. Jezelf willen verbeteren, het iets beter gaan doen dan je op dat moment doet en kan, daar moet je voor gaan. Het langer volhouden van voetbalacties, fysiek sterker worden en spelmomenten gaan herkennen en het vervolgens zo goed mogelijk uitvoeren. Dit leer je op het trainingsveld en kan je toepassen in de wedstrijd. Daarvoor moeten trainingen er veel herhalingsoefeningen worden gedaan, waarbij je ziet dat de spelers zich op die aspecten ontwikkelen. De diversiteit in een training zorgt er voor dat spelers de hele training geboeid en dus actief blijven  Door als trainer altijd je eigen groep een doel voor ogen te houden, goed te luisteren naar wat je groep zegt, doet en nodig heeft en daar op anticiperen. Ook trainen moet leuk zijn.

Trainer zijn geeft mij veel plezier.

Natuurlijk gaat het vooral om het resultaat, dus een goed resultaat (dat hoeft niet altijd een overwinning te zijn, maar kan ook goed spel) geeft mij plezier. Omdat het een teamsport is vier je dat plezier samen. Bovendien presteer je met plezier beter, dus op het trainingsveld, in de kleedkamer en de kantine staat plezier voorop. Naast het spelletje zijn gezelligheid en voetbalhumor voor mij van groot belang.

Het belang van een trainersopleiding

Bij de cursussen van de KNVB krijg je handvatten en structuur aangeboden die je nodig hebt bij je trainingen, wedstrijden en het begeleiden en ontwikkelen van spelers. Vooral voor beginnende trainers is het belangrijk dat je geholpen wordt in het begeleiden van spelers en wat er allemaal bij komt kijken bij het geven van trainingen.


Tarik Sahbaz en zijn jeugdteam van ASC Waterwijk

terug