Te huur, maar te duur

Deel dit op social media!

Terwijl de huren in de vrije sector in de meeste grote steden flink dalen stijgen deze in het 3e kwartaal in Almere verder met maar liefst 6,2% naar een nieuw record van €14,21 per m², dus bij nieuwe verhuringen betaal je gemiddeld €1421 voor 100 m² volgens de monitor van verhuursite Pararius. 

Dit betekent dat de sector zelf niet in staat is het grote tekort aan huurwoningen tussen de €737-1000 in te vullen en de gemeente wel aanvangshuren moet afspreken met ontwikkelaars om te garanderen dat ook de vrije sectorhuur bij de start bereikbaar is voor veel middeninkomens. 

Gemiddeld vragen commerciële ontwikkelaars €300 per maand meer dan woningcorporaties die vrijesectorwoningen te huur aanbieden. Dit alles nog afgezien van de te hoge inkomenstoets die deze verhuurders hanteren van 3,5 tot 4 keer de huur als maandinkomen. Dus tussen de €4973 en €5684 is als inkomen nodig wil je in aanmerking komen voor deze woningen. De huurquote van recent verhuisden naar vrije sector huur in onze regio ligt al op 34%. Dus 1/3 deel van hun inkomen gaat alleen op aan huur.

Woonvisie

De gemeente wil volgens de Woonvisie de komende 10 jaar 2450 extra woningen per jaar realiseren. Te weinig tegen de woningnood (3500) en te weinig op basis van de afspraken met het Rijk (3000) en dit doel zal helaas in deze bestuursperiode in geen enkel jaar gerealiseerd worden. Daarvoor hadden de bouwvergunningen al afgegeven moeten zijn. 

De ambitie voor woningen voor huishoudens met een middeninkomen wordt in de Woonvisie de ‘grootste uitdaging’ genoemd. De vrije sector huur was vorig jaar 9% van het totaal aantal woningen in Almere. In de regio ligt dat op 14%, in Amsterdam op 18%. Almere richtte zich altijd eenzijdig op alleen koop dus er valt wat in te halen. Steeds meer mensen kunnen of willen niet kopen. Er moeten 3000 vrije sector huurwoningen bijkomen in 10 jaar volgens de gemeente, 300 per jaar. Ook dit aantal zal niet in deze bestuursperiode gerealiseerd worden. Terwijl Almere met stijgende huurprijzen een beleggingsparadijsje lijkt nu Amsterdam minder aantrekkelijker is, ook door de ingevoerde woonplicht en omdat Almere geen aanvullende eisen stelt. 

Met de Highnote, projecten in Almere Poort en Duin en de Hortuswijk van de Floriade zullen we zien hoe hoog betaalbaarheid als ‘grootste uitdaging’ op de politieke agenda van dit gemeentebestuur staat. Weddenschapje doen?

Almere verdient beter. Almere verdient meer betaalbare woningen! 

Bron cijfers: Pararius, gemeente Almere en MRA. https://www.pararius.nl/nieuws/landelijke-huurprijs-voor-het-eerst-in-zes-jaar-gedaald

terug