Ruud de Jonge: ‘PvdA was vóór de Floriade die beloofd werd’

Deel dit op social media!

Vorig jaar zomer beleefde Ruud de Jonge met zijn dochters nog een vrolijke dag op het terrein waar de Floriade groeit. En de PvdA-fractievoorzitter is nog altijd niet tégen het evenement, maar bij hem rijzen wel twijfels over omvang en karakter ervan.

Tot verrassing van vriend en vijand – en het is niet zeker waartoe in dit geval wethouder Jan Hoek behoort – pleitte Ruud er in de gemeenteraad voor te onderzoeken of de Floriade te redden valt. Op de valreep voor de geplande opening, viel dat niet goed bij de coalitiefracties.

De wethouder ziet de PvdA als onderdeel van de Floriadecoalitie. “Dat zijn we ook altijd geweest”, erkent De Jonge. “Maar we zitten er al een tijdje wat harder in. Ons standpunt is dat er geen geld meer bij moet. Bij de laatste evaluatie, medio 2020, hebben we op de wip gezeten toen er weer extra geld gevraagd werd. Toen was voor ons de slotsom: als je er nu de stekker uithaalt, heb je veel geld uitgegeven en je hebt niets. Nu zeggen we: het is genoeg geweest.”

Ruud denkt dat hij en zijn dochters deze zomer nóg wel eens naar de Floriade zullen gaan. De vraag is voor hem: welke Floriade?

“Ik vrees dat we afstevenen op een zwaar teleurstellend evenement. Er gaat op 14 april ongetwijfeld iets open, maar dat dreigt een slap aftreksel van het oorspronkelijke plan te worden. Het wordt een verwaterd theezakje”, zegt Ruud beeldend.

Daarom wilde hij er met de raad nog eens goed over nadenken. “Ik zie dat de opzet in elkaar stort. Ik luister naar signalen uit de organisatie: het ontbreken van sponsors, vergunningen die maar niet komen, deelnemers die wegblijven en bouwactiviteiten die nu nog moeten beginnen...”

Hij doelt ook op de aanbestedingen die niet in orde bleken. “Ook is er slechts een beperkt aantal bouwvergunningen voor externe deelnemers. Die zijn op de vingers van één hand te tellen. En de Floriade hangt af van de deelnemers. Als die er niet zijn heeft Almere een gigantisch probleem. Er zijn nog veel losse eindjes.”

Om drie maanden voor de opening te denken over een andere schaal of zelfs afblazen, wekt voor een lid van de Floriadecoalitie verbazing.

Ruud: “Ja, we zijn inderdaad te lang meegegaan in het positieve frame: ach, het komt wel goed. Nu zien we dingen omvallen die niet meer overeind komen. Ik begrijp de kritiek dat we wel erg laat tot een ander inzicht zijn gekomen. Maar als je nu – hij stelde het eind december voor – niet vraagt nog eens na te denken, doe je het nooit meer.”

Dat die late twijfels en kritiek ongunstig zijn voor de Floriade, erkent hij. De PvdA is voorstander van de Floriade die ons beloofd werd. De fractie heeft ernstige bedenkingen tegen het evenement waar we straks kunnen rondwandelen.

Ruud: “Het is moeilijk je eigen kind ter adoptie aan te bieden. Daarom kozen we anderhalf jaar geleden voor doorgaan. Toen kon het nog iets worden. Daarna waren er drie directiewisselingen, kwamen lijken uit de kast die vijftien of zestien miljoen kostten en ga nu eens kijken: het is niet af, er zijn geen deelnemers en er is geen echte publiekstrekker. Wie vindt dat straks 35 euro waard?”

Jan Hoek heeft volgens Ruud gelijk als hij zegt dat de Floriade mislukt als een discussie nu die uitkomst oplevert. Self fulfilling prophesy die funest zal zijn voor de kaartverkoop. Maar, vraagt Ruud zich af, wanneer moet je die discussie dan voeren?

terug