Column: Hoezo crisis? Bewust beleid!

Deel dit op social media!

Monique Bekkenutte is nog niet zo lang voorzitter van onze afdeling. Ze is ook kandidaat voor de fractie in de Eerste Kamer. Op de 19e plaats, maar samenwerking met GroenLinks geeft de PvdA wellicht vleugels. Logisch dat ze je aanmoedigt te gaan stemmen. Misschien wel op haar.

De media buitelen over elkaar om alle crises te verslaan: energiecrisis, wooncrisis, stikstofcrisis, coronacrisis, woningmarktcrisis, energiecrisis, klimaatcrisis, vluchtelingencrisis, personeelscrisis en dan hebben we nog de schandalen rondom de Groningse gaswinning en de toeslagen.

Een hele generatie weet niet beter dan dat de VVD met Rutte aan de macht is en dat alle narigheid ons overkomt. Als dat zo is, kun je maar beter goed voor jezelf zorgen en de schuldige – de ander (asielzoeker, arbeidsmigrant, enz) – buiten sluiten. Eigen bubbel eerst.

Maar de grap is dat het ons helemaal niet overkomt. Het is het resultaat van bewust beleid: laat de ‘markt’ zijn werk doen en visie hebben we niet nodig. Degenen die voordeel hebben van dit beleid, de hogere middenklasse met een of meerdere huizen en aandelen en de ‘echte rijken’ vinden het wel oké. Hoezo, minder belasting op werk en meer op vermogen? Daar hebben ze helemaal geen trek in. Want dan moeten ze inleveren. En dus worden we overspoeld met ‘frames’ over klimaatdrammers, wappies, wokisten enz. Allemaal afleidingsmanoeuvres om het maar niet te hebben over een rechtvaardige verdeling van kennis, macht en inkomen én woningen. Want dat is niet in hun voordeel.

De tactiek van verdeel en heers werkt dus kennelijk. Als we allemaal om het hardst tegen elkaar te keer gaan en genderneutraal en CO2-punten mooie onderwerpen zijn om ons tegen elkaar op te zetten (plus … Piet en coronavaccins), dan hoeven we het niet te hebben over de echte problemen en de oplossing: solidariteit.

De PvdA is ook een tijd besmet geweest met het neoliberale virus, maar volgens mij zijn we aan de beterende hand. Het congres is al om en de Haagse voorhoede lijkt langzaam bij te draaien.

Het kán anders en het móet anders! Daarom ben ik sociaaldemocraat en stem ik PvdA. Het is nog niet te laat! Laat dus ook jouw stem horen!

Monique Bekkenutte

terug