In de Staten heeft de VVD een dikke vinger in de pap

In de Staten heeft de VVD een dikke vinger in de pap

Interview met Abassin Nessar, fractievoorzitter van de PvdA in de Provinciale Staten Flevoland.

Nederland kent meerdere bestuurslagen. Nederland is daarmee een gedecentraliseerde eenheidsstaat. De leden van Provinciale Staten zijn gekozen door de kiezers in Flevoland. In de provincie Flevoland vormen de 41 volksvertegenwoordigers van Provinciale Staten het hoogste gezag. Sinds maart 2023 bezet de BBB-fractie bijna een kwart van die zetels: tien. Abassin Nessar is fractievoorzitter van de PvdA in Provinciale Staten. Hoe kijkt hij naar de politieke verhoudingen?

Roodschrift: In 2023 kwam BBB als grootste uit de stembus. Hoe ziet het politieke spectrum er bij de provincie meer in détail uit?

“Provinciale Staten van Flevoland kent vijftien fracties. De grootste – de BBB – heeft tien zetels. Dan zijn er vier fracties met vier of drie zetels. Dat zijn de VVD, PVV, PvdA en GroenLinks. (PvdA: drie, red.) Acht fracties hebben twee zetels in Provinciale Staten en dan zijn er nog twee eenpitters. De fracties van BBB, VVD, PVV, CU en SGP hebben vervolgens besloten om samen te werken en leveren de gedeputeerden.”

Roodschrift: Wat zijn de indrukken van de leden van Provinciale Staten van de BBB? Valt daar mee samen te werken?

“Veel BBB’ers komen oorspronkelijk uit het CDA en andere meer conservatieve partijen. Maar velen zijn niet eerder politiek actief geweest. Ze werken vaak in de agrarische sector of in de visserij. Het zijn overwegend ondernemers uit de middenstand. De sfeer in Provinciale Staten is goed. Er is onderling respect. Bij initiatieven van de PvdA over wonen kunnen we regelmatig goed samenwerken met leden van de BBB. Dan gaat het bijvoorbeeld over knarrenhofjes en betaalbaarheid. Niet ieder lid van BBB heeft veel ervaring. In zo’n grote fractie met veel nieuwelingen is stemmen vaak belangrijker dan initiatieven nemen. Een van de BBB’ers hield na twee jaar een maidenspeech.”

Abassin Nessar in debat

Roodschrift: Als het ondernemers zijn, dan past dat goed bij de VVD. Die partij zegt ook vaak er voor ondernemers te zijn, terwijl de fractievoorzitter van de VVD juist een ambtenaar is.

“Het lijkt erop dat de ervaren en gehaaide politici van de VVD de lakens uitdelen. De BBB lijkt vaak in te stemmen met wat de VVD voorstaat. Verder krijg ik de indruk dat de BBB vooral zand in de motor strooit als de provincie opdrachten moet uitvoeren die van hogerhand komen, met name op natuur, landbouw en klimaat. Zo zorgt een position paper van het Interprovinciaal Overleg voor een karrenvracht vragen van de BBB als het gaat over landbouw of natuur. De BBB lijkt met de handrem erop te willen besturen als de provincie wettelijke opdrachten moet uitvoeren. Bij sociaalmaatschappelijke onderwerpen is de BBB dan weer constructief als het niet wordt tegengehouden door de VVD.”

Roodschrift: En hoe gaat het met de PVV’ers in de provincie?

“Van de PVV merk ik nauwelijks iets. Geen ideologische bijdrage gezien. Willem Boutkan laat horen dat de IJmeer-verbinding ook voor de auto moet zijn. Chris Jansen heeft als gedeputeerde nauwelijks een indruk achtergelaten. Daarvoor was hij misschien ook iets te kort in die functie. Zijn opvolger Toon van Dijk zit er pas een paar maanden. Dan is de BBB toch actiever dan het bescheiden smaldeel van de PVV met drie zetels.”

Roodschrift: Waar maken de PvdA en GroenLinks zich in de provincie met name druk om?

“Wij willen onder andere meer regie op de woningbouw. Dat laat de provincie teveel over aan de gemeenten. Je ziet dat daardoor de betaalbaarheid achteruit holt. Daar kan de provincie in sturen en wij vinden dat de provincie dat ook moet gaan doen. Verder steken we veel energie in sociale voorzieningen. De acute zorg en de culturele voorzieningen zijn in Flevoland echt onder de maat. En wij willen uiteraard dat de energietransitie haalbaar is en betaalbaar verloopt. Niet alleen voor ondernemers, maar voor alle Flevolanders.”

“BBB en PVV hebben in Den Haag de mond vol over energiearmoede, maar daar komt voor de gewone Flevolanders niets van terecht. Daar zie je duidelijk de politieke ervaring van de VVD terug. Die heeft een dikke vinger in de pap. Als wij in de wandelgangen een gewillig oor van de BBB over dat soort onderwerpen aantreffen, blijkt dat het ook er na coalitieoverleg niet meer is. Keurslijf van de VVD.

De VVD vindt dat de provincie zich terug moet trekken op haar kerntaken. Dat is een zeer conservatieve insteek die je niet terugziet in andere provincies . En dus is er geen ruimte voor sociaal maatschappelijke ontwikkelingen terwijl de provincie elk jaar een onderbesteding heeft. Dat betreuren wij heel erg omdat de noden van de gewone Flevolander heel hoog zijn en wij als provincie alleen maar geld oppotten met de accountantsmentaliteit van de VVD.

Avatar foto
Redactie
AUTHOR
Profiel